Domeinen

Bestuur, Dienstverlening en Bedrijfsvoering

Doel 9.1.3 Informatievoorziening

We bouwen aan een moderne informatievoorziening.

Beschrijving

In bijna alle delen van het gemeentelijk werk is duidelijk geworden dat data en digitale technologie een grote rol spelen in het bereiken van onze doelen. We hebben te maken met veel informatie en gegevens, waardoor digitale middelen heel belangrijk zijn. Onze taken en problemen zijn vaak ingewikkeld, dus moeten we innoveren om oplossingen te vinden. Digitale vernieuwing heeft niet alleen invloed op de technologie zelf, maar ook op hoe mensen met elkaar omgaan en hoeveel vertrouwen inwoners in hun gemeente hebben. Het helpt ons ook om samen problemen in de samenleving aan te pakken.

We vinden het belangrijk om regie te hebben én te houden in de digitale transitie. Daarom hebben we gewerkt aan het opstellen van vijf richtinggevende principes rond digitalisering in de Zwolse samenleving. Deze principes moeten ons gaan helpen bij het afwegen van de keuzes die we maken rond opkomende technologieën. De wijze waarop ICT ingezet wordt bepalen we samen met de organisatie. We groeien mee en volgen de verschillende opgaven vanuit de gemeente. Er zal daarbij steeds meer samenwerking plaatsvinden met andere vergelijkbare gemeentes gezien de omvang van het digitale transformatie vraagstuk.

De groei van de stad en organisatie heeft effect op de informatievoorziening. Er is meer vraag en de vragen zijn complexer. Toenemende manieren van digitaal werken vragen om meer informatiebeheer en -kwaliteit. Ook op het gebied van informatiebeveiliging en de invoering van de cyberwet (NIS2) is aanvullende inzet nodig. Tenslotte willen we een steviger beheersing van IT toe gaan passen door het versterken van leverancier- en contractmanagement. Kansen voor het verbeteren van onze bedrijfsvoering zijn er ook. Automatisering van processen draagt bij aan verhoogde productiviteit, efficiëntie en innovatiekracht.

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Portefeuillehouder(s)

Paul Guldemond

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

We geven uitvoering aan onze ambities voor een moderne informatievoorziening door middel van de volgende prioriteiten en programma’s:

  • Enterprise Architectuur - We vergroten onze grip op de Zwolse bedrijfs-, informatie- en data-architectuur. Het werken onder architectuur is integraal onderdeel van succesvol veranderen: “Doen we de goede dingen? Doen we de dingen goed?” Continue leren en ontwikkelen in deze expertise vormt het fundament onder een moderne informatievoorziening.
  • Vervanging financieel systeem - Het huidige financiële pakket van de gemeente wordt niet langer gecontinueerd door de leverancier. In dit programma wordt het systeem vervangen waardoor alle financiële processen opnieuw ingericht moeten worden. Ook worden bijna alle medewerkers opgeleid in het gebruik
  • Modernisering werkplek - De toekomst van de moderne werkplek speelt zich af op de lokale laptop óf in de cloud. Oude serverparken waar zware applicaties op draaien behoren tot het verleden. In gezamenlijkheid met SSC-ONS werken we aan deze overgang.
  • Beyond23 - Het digitale loket van de gemeente Zwolle wordt gemoderniseerd. Samen met vele andere gemeenten en coöperatie Dimpact zetten we de stap naar een oplossing gebaseerd op Common Ground.

Lopende activiteiten

We geven uitvoering aan onze ambities voor een moderne informatievoorziening door middel van de volgende prioriteiten en programma’s:

  • Programma Datagedreven Werken - Het programma Datagedreven Werken faciliteert de organisatie middels kennis, kunde en techniek om het gebruik van data te borgen in (management)sturing, de beleidsontwikkeling en de uitvoering.
  • Programma Duurzame Toegankelijkheid - Het programma Duurzame toegankelijkheid geeft invulling aan vernieuwde wet en regelgeving op het gebied van open en toegankelijke informatie. Onder invloed van de Wet Open Overheid (WOO) en naar aanleiding van de toeslagenaffaire transformeert het beheer en de toegankelijkheid van data en informatie drastisch. Ook het informatiebeheer in de lijn, inclusief de archieffunctie, heeft daarin een prioritaire rol.
  • Informatiebeveiliging en privacy - Vanuit dit thema werken we aan het ontwikkelen van kennis en gedrag van medewerkers, om het risico op beveiligingsincidenten en privacy schendingen te minimaliseren. Verbeteringen in kwaliteit en control van (digitale) processen en uitvoering draagt hier verder aan bij. En we gaan door met het werken aan meer transparantie naar inwoners over de verwerking van persoonsgegevens

Activiteiten waar we mee stoppen

Niet van toepassing

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 9.1.3 Informatievoorziening

20.911.200

0

20.911.200

35.196

850.000

20.096.396

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2025 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2023

Resterend krediet

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 en verder

Digiwerkplek 2.0

160.466

110.641

49.825

49.825

Werkplekhardware 23/24

250.000

0

250.000

250.000

Totaal 9.1.3 Informatievoorziening

410.466

110.641

299.825

299.825

0

0

In bovenstaand overzicht baten en lasten en overzicht kredieten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen en incidentele bestedingsvoorstellen zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 10/16/2024 15:54:21 met de export van 10/16/2024 15:44:47