Home

Algemeen

Inleiding

In de Perspectiefnota 2025-2028 hebben we keuzes gemaakt over onze inzet de komende jaren en hoe we onze ambities willen realiseren. Ambities die komen uit het coalitieakkoord 2022-2026 ‘Samen voor een waarde(n)volle toekomst’. We willen dat in Zwolle iedereen een (t)huis heeft, dat iedereen mee kan doen en we werken aan een duurzame toekomst. We hebben in de Perspectiefnota thema’s benoemd waarvan wij verwachten dat deze de komende jaren extra middelen nodig hebben. In deze begroting werken wij de keuzes verder uit.

De financiën van gemeentes in Nederland staan onder druk. De financiering van het Rijk is onvoldoende om de gemeentelijke taken uit te voeren. Wij verkeren in de gelukkige omstandigheid dat wij nog ruimte hebben om te investeren. Deze ruimte is alleen onvoldoende voor al onze opgaven en ambities liggen ook hoog. In de Perspectiefnota hebben we daarom keuzes gemaakt, want niet alles kan en niet alles kan gelijk. We kiezen nadrukkelijk voor de uitvoering van bestaande plannen en beleid.

Onze grootste opgave voor de komende periode is de bouw van nieuwe woningen. We zetten in op meer stedelijke regie, waardoor we in staat zijn om snellere en betere onderbouwde keuzes te maken voor de voortgang in de planvorming en realisatie in gebiedsontwikkelingen. Ook vergroten we onze capaciteit op het gebied van wonen om onze opgave te kunnen realiseren. We zijn gestart met het maken van keuzes binnen onze Strategische Investeringsagenda (SIA). Hier gaan we de komende periode mee verder, zodat we bij de Perspectiefnota 2026 een volledig beeld hebben en keuzes kunnen maken op welke projecten we de komende periode willen inzetten. We vinden het belangrijk dat we niet alleen investeren in de stad, maar ook in ons buitengebied. In Wijthmen willen we samen met de dorpsbewoners aan de slag met het dorsplan. We stellen voor om middelen beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van het Kulturhus en voor woningbouw.  

We willen in Zwolle een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Dat betekent kansen voor iedereen en voor alle Zwollenaren de mogelijkheid om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Ons beleid en inzet geven we vorm vanuit de koers Sociaal Domein. Waarbij we inzetten op een beweging waarbij de leefwereld van de inwoners centraal staat. We willen meer menselijke maat, meer samenspraak met inwoners, meer oog voor de brede context van iemands leven, meer preventie en werken aan duurzame oplossingen. We investeren verder in het versterken van bestaanszekerheid, kansengelijkheid en gezondheid én de sterke sociale basis. De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in de sociale basis, zoals in wijkgericht welzijnswerk en preventieve en activerende activiteiten voor jongeren. In deze begroting is het voorstel een aantal activiteiten vanuit de sociale basis incidenteel te financieren, zoals het opbouwwerk in Aa-landen. Richting de Perspectiefnota gaan we samen met onze partners kijken wat in de komende jaren nodig is binnen de sociale basis en hoe we dat het beste kunnen organiseren. Zodat we bij de Perspectiefnota een goede afweging kunnen maken over onze inzet in de komende jaren. In deze begroting stellen we verder extra budget beschikbaar voor de uitvoering van de koers Sociaal Domein, voor het sociaal wijkteam en de borging van Samenspel in de wijk. Daarbij stellen we voor om geld te reserveren voor de realisatie van een ontmoetingsplek voor de jeugd in Holtenbroek. In deze begroting reserveren we verder extra budget voor de versterking van onze inspanningen op het gebied van arbeidsparticipatie.

We blijven de komende jaren investeren in cultuur. De afgelopen jaren hebben we al extra middelen beschikbaar gesteld voor cultuur, maar we zien dat de culturele instellingen minder activiteiten uitvoeren voor hetzelfde geld door hoge kosten van energie, materialen en personeel. Ze zitten aan de grens van het ophogen van hun inkomsten. We willen dat cultuur bereikbaar blijft voor iedereen. We zetten dan ook extra geld in om de basis op orde te houden. Ook zien we dat de organisatoren van evenementen te maken hebben met stijgende kosten. We verhogen daarom ons subsidie- en marketingbudget voor evenementen, zodat we een groot deel van de bestaande evenementen kunnen blijven ondersteunen.

We werken aan een duurzame toekomst voor Zwolle. De transitie naar een klimaatneutrale samenleving is daarbij één van de belangrijkste uitdagingen waar we voor staan. We werken hard aan de energietransitie van Zwolle. De komende jaren stellen we hier extra middelen voor beschikbaar, bijvoorbeeld voor de oprichting van een wamtebedrijf en de aanleg van een warmtenet. Op verzoek van de Raad maken wij geld vrij voor bewonersinitiatieven op het gebied van energietransitie. We reserveren daarnaast middelen om de eerste stap te zetten met de aanbevelingen van het Burgerberaad. In de Perspectiefnota van volgend jaar volgt hierover een bredere afweging. We stellen ook een krediet beschikbaar voor de verduurzaming van ons maatschappelijk vastgoed. We werken er ook aan om Zwolle zo goed mogelijk aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering en we blijven dan ook inzetten op klimaatadaptatie. We investeren ook in de vergroening van onze stad. We reserveren middelen voor de uitvoering van de Natuurinvesteringsagenda. Daarmee realiseren we ‘slimme’ groene toevoegingen en verbindingen in de stad en het buitengebied.

We willen een gemeente zijn die er is voor haar inwoners, en die waar kan maken wat ze belooft en een belangrijke rol neemt in de opgaven waar we voor staan. Om onze ambities te kunnen bereiken, blijven we ook investeren in onze organisatie. Onze uitvoerende taken blijven groeien, door de groei van de stad en door de complexiteit van de opgaven. We blijven stappen maken om onze organisatie, en met name onze ondersteunende en dienstverlenende onderdelen, te versterken.

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 13:24:11 met de export van 11/18/2024 13:13:46