Leeswijzer
In deze leeswijzer lichten we kort de opbouw van de begroting toe.
Opbouw Begroting 2025
Algemeen
Het onderdeel 'algemeen' bevat de inleiding, de financiële samenvatting en een overzicht van de bestedingsvoorstellen. Als onderdeel van de Begroting 2025 zijn bestedingsvoorstellen met een structureel of (meerjarig) incidenteel effect opgenomen.
Domeinen
Binnen het onderdeel ‘Domeinen’ vindt u per domein (sociaal, fysiek en bestuur, dienstverlening en bedrijfsvoering) de verschillende programma’s en doelen. Per doel geven we een beschrijving van de activiteiten die we doen om het doel te realiseren, hierin maken we onderscheid in nieuwe, lopende en activiteiten waar we mee stoppen. Daarnaast zijn de bijbehorende financiën opgenomen per doel.
Onze programmastructuur ziet er op dit moment als volgt uit:
Sociaal
1. Programma Samen sterk in Zwolle
2. Werken aan bestaanszekerheid
Fysiek
5. Ondernemende en levendige stad
6. Toekomstgerichte stad
7. Vitale wijken
Bestuur, dienstverlening en bedrijfsvoering
8. Bestuur en dienstverlening
9. Bedrijfsvoering
10. Algemene dekkingsmiddelen
Indicatoren
Voor de doelen in het sociaal domein hebben we indicatoren opgenomen. Als organisatie zijn we ons aan het ontwikkelen op het gebied van datagedreven werken. Dat betekent ook dat we al doende leren en sommige (potentiële) bronnen in ontwikkeling zijn. We gebruiken indicatoren die nu beschikbaar zijn en ook in de toekomst beschikbaar zijn/blijven. Op het moment dat er betere data beschikbaar komt worden een afweging gemaakt tussen de betere data en de vergelijkbaarheid tussen jaren.
We hebben het aantal indicatoren per doel beperkt gehouden, namelijk maximaal zes indicatoren per doel. Dat betekent niet dat er soms niet nog meer informatie is, maar we willen de informatie laten aansluiten bij het gesprek over de gewenste maatschappelijke effecten. De indicatoren bieden zowel context informatie als sturingsinformatie. Per indicator benoemen we een doel dit kan meer, minder/ hoger, lager zijn dan de actuele cijfers.
We zijn ons ervan bewust dat data een indicatie geven van de werkelijkheid en niet één op één de werkelijkheid zijn, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een gemiddelde. Daarnaast is het vaak lastig een oorzaak-gevolg te noemen omdat er veel factoren bijdragen aan het doel. In de voorbereiding is hier bij stilgestaan door het bespreken van ethiek en de reflectie van de ethische commissie digitalisering over dashboards.
Naast de indicatoren bij de doelen in de begroting gebruiken we ook indexen om een beeld te krijgen hoe de stad of een deel van de stad ervoor staat op een bepaald maatschappelijk vlak. Een index geeft weer hoe een buurt, wijk of stadsdeel het doet op verschillende onderwerpen, in vergelijking met het gemiddelde van Zwolle. Ook geeft de index weer hoe Zwolle of een deelgebied zich heeft ontwikkeld over een langere periode.
Paragrafen
Het onderdeel 'paragrafen' bevat de wettelijke voorgeschreven onderdelen lokale heffingen, weerstandsvermogen & risico's, onderhoud kapitaalgoederen, financiering, bedrijfsvoering, verbonden partijen en grondbeleid.
De paragrafen vormen een 'dwarsdoorsnede' van de begroting. Er worden kaderstellende beleidslijnen vastgelegd met betrekking tot beheersmatige aspecten. De paragrafen geven daarmee belangrijke aanvullende informatie over de meerjarige financiële positie van de gemeente.
De volgende verplichte paragrafen vanuit het BBV zijn opgenomen:
- Lokale heffingen - In deze paragraaf wordt stilgestaan bij de diverse gemeentelijke belastingen en heffingen en de consequenties daarvan voor de inwoners.
- Risicomanagement en weerstandsvermogen - Het weerstandsvermogen geeft aan hoe solide de financiële positie van de gemeente is. In deze paragraaf zijn ook financiële kengetallen opgenomen, zoals het weerstandsvermogen, de solvabiliteit en de schuldquote
- Onderhoud kapitaalgoederen - In deze paragraaf wordt toegelicht op welke wijze het onderhoud van de gemeentelijke kapitaalgoederen (zoals wegen, riolering, gebouwen) gewaarborgd is.
- Financiering - Hier wordt toegelicht op welke wijze met de financieringsbehoefte van de gemeente is omgegaan.
- Bedrijfsvoering - In de paragraaf wordt gerapporteerd over de voortgang van interne ontwikkelingen binnen de gemeentelijke organisatie.
- Verbonden partijen - De gemeente werkt samen met andere partijen om bepaalde doelen te bereiken. Als de gemeente een bestuurlijk en financieel belang heeft bij een partij, is dit een zogenoemde verbonden partij. In deze paragraaf worden alle verbonden partijen toegelicht.
- Grondbeleid - De gemeente speelt een rol in het kopen en verkopen van gronden. Hier wordt verder ingegaan op het gevoerde grondbeleid.
- Openbaarheidsparagraaf - In artikel 3.5 (Openbaarheidsparagraaf) van de Wet Open overheid (Woo) wordt voorgeschreven dat bestuursorganen in de jaarlijkse begroting aandacht besteden aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van deze wet en in de jaarlijkse verantwoording verslag doen van de uitvoering ervan, mede in relatie tot de beleidsvoornemens.
Financiën
In dit onderdeel staan de financiële begroting met de financiële tabellen opgenomen.
Bijlagen
In de bijlagen zijn het raadsvoorstel, en besluit, de tarievennota, de afkortingenlijst en informatie over de beleidsindicatoren BBV, planning en controlcyclus en indexen opgenomen.