Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.1.1 Sociale contacten daginvulling

Inwoners hebben een zinvolle daginvulling en beschikken over een sociaal netwerk om steun te geven en ontvangen

Beschrijving

Inwoners kunnen zelf, of met een beetje hulp, een zinvolle daginvulling regelen in en met hun eigen omgeving. Ze hebben een baan of een eigen onderneming, ze zijn actief als deelnemer of vrijwilliger betrokken bij welzijns-, sportieve, culturele of religieuze activiteiten. Ze hebben een sociaal netwerk van familie, buren of vrienden. Ze kunnen daarbij vrij de voorzieningen gebruiken die door de gemeente of door andere organisaties geboden worden. Soms is iets meer van anderen nodig, zoals bij kwetsbare ouderen die ondersteuning nodig hebben met hun daginvulling. Of bij mensen die steun kunnen gebruiken van anderen die weten wat ze doormaken of even kunnen helpen bij een tegenslag, ziekte of herstel. In de sociale basis ontvangen én geven inwoners steun.

Indicatoren

Indicator

Verleden

Heden

Toekomst

Saamhorigheid (score)

2022

2024

2026

6,1

6,0

6,0

Dit is de score Sociale cohesie uit het Buurt voor buurt onderzoek. Het is een score op een schaal van 0 (negatief) tot 10 (positief) gebaseerd op resultaten van vijf stellingen over hoe mensen in een buurt elkaar kennen, met elkaar omgaan, zich er thuis voelen, dus of er veel saamhorigheidsgevoel is. We streven ernaar dat dit percentage ongeveer gelijk blijft, ondanks een trend van individualiseren en het toenemend aantal alleenwonenden. Bron: Buurt-voor-Buurt Onderzoek.

Sociale participatie (score)

2022

2024

2026

5,6

5,7

6,0

Dit is de score Sociale participatie uit het Buurt-voor-Buurt Onderzoek, een score op een schaal van 0 (negatief) tot 10 (positief) gebaseerd op resultaten van vijf stellingen over of mensen vrienden en kennissen ontmoeten, bezoeken, helpen of verzorgen en of ze betrokken zijn bij een club of vereniging of maatschappelijke organisatie. We streven ernaar dat dit percentage in de toekomst stijgt. Bron: Buurt-voor-Buurt Onderzoek.

Mantelzorg (%)

2022

2024

2026

44%

44%

46%

Percentage van de inwoners dat in de afgelopen twaalf maanden wel eens iemand heeft geholpen (zoals partner, ouders, kind, vrienden of buren) die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is. We streven ernaar dat dit percentage in de toekomst stijgt. Bron: Buurt-voor-Buurt Onderzoek.

Gevoel van eenzaamheid (%)

2022

2024

2026

4%

4%

3%

Percentage van de inwoners dat zich altijd of vaak eenzaam voelt. We streven ernaar dat dit percentage in de toekomst daalt. Bron: Buurt-voor-Buurt Onderzoek.

Vrijwilligerswerk verenigingen of organisaties (%)

2022

2024

2026

61%

65%

62%

Percentage van de inwoners dat in de afgelopen twaalf maanden als vrijwilliger actief is geweest bij één of meerdere verenigingen of organisaties. We streven ernaar dat dit percentage in de toekomst stijgt. Bron: Buurt-voor-Buurt Onderzoek.

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Koers Sociaal Domein 2024-2030

2024

De Koers Sociaal domein is het vervolg op de Hervormingsagenda Sociaal domein. Met deze koers zetten we in op:
1. Meer zelfregie, verantwoordelijkheid van inwoners voor hun eigen leven en meer initiatief en inzet voor de samenleving
2. Kinderen en jongeren groeien gezond en veilig op, met gelijke kansen
3. Door meer bestaanszekerheid, kansengelijkheid en gezondheid kunnen inwoners meer zelfredzaam zijn, zoveel mogelijk participeren en doen zij minder snel een beroep op aanvullende ondersteuning
4. Als het nodig is krijgen inwoners aanvullende hulp of ondersteuning. Die hulp is maatwerk om te zorgen dat beperkingen om zelfredzaam te zijn en te participeren kleiner worden (en blijven)
5. De gemeente kan samen met partners de (wettelijke) taken in het sociaal domein uitvoeren binnen de afgesproken budgetten en met de afgesproken kwaliteit

Sociale Activatie en Herstel 2023

Met dit beleidskader en bijbehorende subsidieregeling regelen we dat voor inwoners met behoefte aan iets meer ondersteuning passende activiteiten zijn, zodat ook zij sociale contacten en een betekenisvolle daginvulling hebben. Hiermee kunnen ze langer zelfstandig thuis blijven wonen of in een periode van ziekte of herstel herontdekken waar ze goed in zijn.

Visie Sociale Basis 2021

Nota die de Zwolse visie op de sociale basis beschrijft: De sociale basis zijn alle inwoners van Zwolle die voor zichzelf en voor elkaar zorgdragen. Dat doen we door samen te zorgen voor activiteiten, ontmoeting en hulp te bieden waar nodig. Bij activiteiten kun je bijvoorbeeld denken aan sport, cultuur of inloopmomenten in buurtkamers en wijkgebouwen. En bij hulp bieden denk je vaak aan je eigen familie- en vriendenkring, maar dat kan ook als vrijwilliger of maatje, hulp aan een buurman of buurvrouw. Het gaat er in essentie om dat we naar elkaar omkijken in Zwolle.

Beleid Zwolse wijkverenigingen

2024

Dit is een beleidskader met subisdieregeling om wijkverenigingen te ondersteunen om samen met inwoners wijkinitiatieven te ontplooien.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen
Dorrit de Jong

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

  • We gaan met een nieuwe subsidieregeling uitvoering geven aan het beleid Wijkverenigingen Zwolle, zodat in elke Zwolse wijk een wijkvereniging kan bestaan om samen met inwoners bewonersinitiatieven om de leeftbaarheid in de wijk te vergroten, te kunnen ondersteunen.

Lopende activiteiten

Meer saamhorigheid in wijken en minder eenzaamheid

  • We geven subsidies aan Travers Welzijn en Wijz voor het organiseren en uitvoeren van activiteiten die bijdragen aan het welzijn van onze inwoners van 0 tot 100+ jaar, waaronder subsidie voor sociaal cultureel werk, jongerenwerk, kinderwerk, ouderenwerk, buurt- en opbouwwerk, buurtbemiddeling en de initiatievenbegeleider.  
  • Om (bewoners)activiteiten, sociale netwerken, ontmoeting en een zinvolle daginvulling te ondersteunen door het beschikbaar stellen van fysieke ruimtes hiervoor geven we subsidie voor beheer en exploitatie aan Travers voor wijkcentrum Holtenbroek, wijkcentrum Ons Eigen Huis, wijkcentrum De Vlasakkers, jongerencentrum Free2Move, jongerencentrum ReZet en jongerencentrum Level-Z; aan Wijz voor wijkcentrum De Pol en Cultuurhuis Stadshagen; aan Stichting Wijkcentrum Aa-landen voor wijkcentrum De Bolder; aan wijk- en speeltuinvereniging Wipstrik voor De Bestevaer; aan stichting MFC  De Enk voor wijkcentrum De Enk, aan vereniging buurthuis Eben-Haëzer voor buurthuis Eben-Haëzer; aan wijkvereniging Berkum voor wijkcentrum De Wijenbelt; aan Stichting Gemeenschapscentrum de Elshof voor wijkcentrum De Elshof; aan Stichting Dorpshuis de Molenkamp voor wijkcentrum De Molenkamp; aan SSWAZ voor sportontmoetingscentrum Het Anker.
  • We organiseren stadsdialogen, thematafels en bestuurlijke overleggen over de thema's bestaanszekerheid, gezondheid en gelijke kansen in de sociale basis. Op deze manier bouwen we samen aan een sterke sociale basis.

Meer hulp van mensen uit de omgeving

  • We geven subsidie aan ZwolleDoet! voor het versterken van hulp aan vrijwilligers en ondersteuning bij coördinatie, werving, bemiddeling, begeleiding en scholing.
  • We geven subsidie aan ZwolleDoet! voor de coördinatie van SamenZwolle, het digitale platform van ruim 30 samenwerkende organisaties. Hier kan de Zwollenaar en ook de professional alles vinden wat in de stad en wijk te doen is. Van vrijwilligerswerk tot interessante activiteiten. Maar ook hulpvragen van andere Zwollenaren, organisaties en verenigingen.  
  • We geven subsidie aan het Steunpunt mantelzorg (onderdeel van Zwolle Doet!) voor de ondersteuning en waardering van de mantelzorgers.   

Meer mensen met zinvolle daginvulling

  • We bieden begeleiding en ondersteuning aan inwoners in de leeftijd van 18 jaar tot aan de AOW-leeftijd die door een psychische- of fysieke oorzaak of in een periode van herstel zitten of moeite hebben om geheel zelfstandig tot betekenisvolle sociale contacten of zinvolle daginvulling te komen door het uitvoeren de subsidieregeling Sociale Activatie en Herstel.
  • We bieden veilige plekken die ontmoeting en identiteitsontwikkeling voor jeugdigen bevorderen door het uitvoeren van de subsidieregeling Jeugd- en jongerenwerk onder leiding van vrijwilligers.
  • We bieden een vrij toegankelijke dagbesteding voor ouderen via de uitvoering van de aanbesteding voor Goede Dagen.

Activiteiten waar we mee stoppen

Niet van toepassing.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 1.1.1 Sociale contacten, daginvulling

14.573.052

0

14.573.052

43.389

184.071

14.432.370

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2025 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2023

Resterend krediet

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 en verder

Hervormingsagenda

1.118.885

766.686

352.199

352.199

Totaal 1.1.1 Sociale contacten daginvulling

1.118.885

766.686

352.199

352.199

0

0

In bovenstaand overzicht baten en lasten en overzicht kredieten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen en incidentele bestedingsvoorstellen zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 10/16/2024 15:54:21 met de export van 10/16/2024 15:44:47