Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.2.1 Vraagverheldering en verwijzing passende ondersteuning

Het verhelderen van inwonersvragen om tot de best passende ondersteuning te komen voor zelfredzaamheid in de samenleving

Beschrijving

Voor inwoners met een hulpvraag willen we een passende oplossing. Daarbij is vraagverheldering belangrijk. Vraagverheldering betekent dat we breed naar de (gezins)situatie en relaties kijken. Van daaruit bepalen we met de inwoner in regie wat er nodig is. Zo kan een vraag om jeugdhulp beantwoord worden met een oplossing voor de ouders.

We stellen de leefwereld (sociale en culturele achtergrond) van de inwoner centraal. We kijken naar wat echt nodig is. Daarvoor kijken we voorbij wetten en regelgeving. Als de oplossing niet in bestaand aanbod zit, dan kiezen we voor maatwerk. Wanneer de vraag niet opgelost kan worden met een vrij toegankelijke oplossing in de sociale basis of door het Sociaal wijkteam, dan wordt verwezen naar een gecontracteerde aanbieder. Hiervoor wordt dan een indicatie afgegeven door het Sociaal wijkteam. We werken samen met andere verwijzers en partners in de stad. Ons doel is om dit zo veel mogelijk vanuit dezelfde visie en aanpak te doen (normaliserend, tijdelijk, gericht op zelfredzaamheid en met de inwoner in regie).

Indicatoren

Indicator

Verleden

Heden

Toekomst

Passende hulp (jeugd - ouders) (%)

2021

2023

2025

87%

86%

Hoger

Deze indicator geeft inzicht in het percentage ouders van kinderen die jeugdhulp hebben ontvangen dat zegt dat hun kind de hulp kan krijgen die het nodig heeft. In 2025 krijgen we een nieuwe versie van het cliëntervaringsonderzoek. Dit heeft mogelijk consequenties voor de vergelijkbaarheid over jaren heen. Bron: gemeente Zwolle.

Passende hulp (jeugd - kinderen) (%)

2021

2023

2025

82%

81%

Hoger

Deze indicator geeft inzicht in het percentage kinderen die jeugdhulp hebben ontvangen dat zegt dat zij de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. In 2025 krijgen we een nieuwe versie van het cliëntervaringsonderzoek. Dit heeft mogelijk consequenties voor de vergelijkbaarheid over jaren heen. Bron: gemeente Zwolle.

Passende hulp (WMO) (%)

2021

2023

2025

86%

81%

Hoger

Deze indicator geeft inzicht in het percentage inwoners van Zwolle met Wmo-ondersteuning dat vindt dat de ondersteuning past bij de hulpvraag. In 2025 krijgen we een nieuwe versie van het cliëntervaringsonderzoek. Dit heeft mogelijk consequenties voor de vergelijkbaarheid over jaren heen. Bron: gemeente Zwolle.

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Aangescherpte visie en doelen Sociaal Wijkteam

2022

In deze nota zijn de visie en doelen van het Sociaal Wijkteam vastgesteld.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen
Dorrit de Jong

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

  • We hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de werkwijze 'Samenspel in de Wijk'. Hierbij kijken we breed naar (gezins)situaties en relaties. In 2025 borgen we deze werkwijze in alle wijken en bereiden uit naar de andere domeinen (niet alleen jeugd).
  • We meten op een nieuwe manier cliëntervaringen. Hierbij is expliciet aandacht voor de vraag is hoeverre de zorg of ondersteuning die onze inwoners ontvangen volgens hen ook passend zijn bij de hulpvraag. Dit gaat zowel over ondersteuning die inwoners ontvangen van ons Sociaal Wijkteam als van gecontracteerde aanbieders.

Lopende activiteiten

  • Het Sociaal wijkteam voert de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet, Participatiewet (maatschappelijke activering) en psychosociale begeleiding uit op het gebied van toegang. Dat betekent dat bij meldingen gesprekken worden gevoerd om de vraag te verhelderen en een passende oplossing te vinden.
  • Na de vraagverheldering worden afspraken met inwoners vastgelegd in een plan, zodat iedereen weet wie verantwoordelijk is voor welke resultaten.
  • Maatwerk wordt toegepast als dat nodig is. We hebben de doorbraakmethode geïntegreerd in onze werkwijze.
  • Onze cultuusensitieve dienstverlening ontwikkelen we door. De kennis en ervaring zoals opgedaan in het 'innovatielab statushouders' borgen, benutten en continueren we.
  • We sluiten aan op de behoeften van statushouders en bieden hun passende ondersteuning bij hun weg naar zelfredzaamheid en participatie naar vermogen.

Activiteiten waar we mee stoppen

  • De proeftuin Samenspel in de wijk is als pilot gestopt en geëvalueerd in het tweede kwartaal van 2024. De werkwijze is succesvol gebleken. Het lukt in de meeste gevallen om ondersteuning dichtbij de jeugdige en zijn gezin te bieden. Ook past de werkwijze - waar vraagverheldering een belangrijk onderdeel van is - in de beweging naar minder inzet van specialistische hulp. De werkwijze is geborgd in de pilotwijken Zuid en West. In 2024 is gestart met de implementatie in de andere wijken. Dit worden voortgezet en geborgd als reguliere werkwijze van het Sociaal Wijkteam.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 1.2.1 Vraagverheldering en verwijzing passende ondersteuning

17.358.614

0

17.358.614

0

195.000

17.163.614

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2025 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2023

Resterend krediet

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 en verder

Proeftuin Jeugd

875.000

670.661

204.339

204.339

Voorbereidingskrediet SWT

265.000

130.257

134.743

134.743

Totaal 1.2.1 Vraagverheldering en verwijzing passende ondersteuning

1.140.000

800.918

339.082

339.082

0

0

In bovenstaand overzicht baten en lasten en overzicht kredieten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen en incidentele bestedingsvoorstellen zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 13:24:11 met de export van 11/18/2024 13:13:46