Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.1.2 Vitaal en gezond

Gezondheid verbeteren om beter met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan

Beschrijving

Gezondheid is meer dan ‘niet ziek zijn’. We kijken naar gezondheid vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid. Het gaat over veerkracht, over meedoen in de maatschappij, over betekenisvol (vrijwilligers)werk en over de omgeving waarin je leeft.  
Samen met partners gaan we voor het vitaler en gezonder maken van inwoners. We willen de mentale weerbaarheid en gezondheid versterken. Ook vinden we het belangrijk dat inwoners vitaal ouder worden.
We zorgen dat mensen makkelijker kunnen kiezen voor een gezonde leefstijl, waardoor ze minder snel ziek worden. Sport en bewegen dragen bij aan een actief en gezond leven, en zorgen voor contact met anderen. Sportaccommodaties en -voorzieningen zijn een belangrijke randvoorwaarde om aan sport en bewegen en vitaliteit van inwoners en sportverenigingen invulling te geven. Samen met het fysiek domein zorgen we dat de leefomgeving van inwoners uitnodigt tot bewegen en ontmoeten.  
Met partners en inwoners blijven we in gesprek over de samenwerking tussen de formele en informele zorg om deze doelen te bereiken.

Indicatoren

Indicator

Verleden

Heden

Toekomst

Ervaren gezondheid (%)

2016

2022

2026

77%

73%

Hoger

Percentage inwoners van 18 jaar en ouder dat de gezondheid ervaart als (zeer) goed. We streven ernaar dat dit percentage in de toekomst toeneemt. Bron: GGD.

Overgewicht - volwassenen (%)

2016

2022

2026

39%

42%

Lager

Percentage inwoners in Zwolle met overgewicht tussen de 18-65 jaar. We streven ernaar dat het percentage inwoners met overgewicht in de toekomst afneemt. Bron: GGD.

Voldoet aan beweegrichtlijnen - volwassenen (%)

2020

2022

2026

55%

53%

Hoger

Percentage volwassenen (18 jaar en ouder) dat voldoet aan de beweegrichtlijnen. We streven ernaar dat dit percentage in de toekomst toeneemt. Bron: GGD.

Roken - jongeren (%)

2019

2023

2040

3%

7%

Lager

Percentage jongeren dat wekelijks rookt. Dit zijn cijfers van klas 2 en 4 van het Voortgezet Onderwijs. We streven naar een rookvrije generatie in 2040. Bron: GGD.

Overgewicht - kinderen (%)

2016

2022

2026

10%

12,5%

Lager

Percentages kinderenmet overgewicht. De percentages zijn de gemiddeldes van kinderen met overgewicht in groep 2 en 7 van het basisonderwijs. We streven ernaar dat het percentage in de toekomst afneemt. Bron: GGD.

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Beleidsagenda gezondheid 2022-2026

2022

Op 5 oktober 2021 heeft de gemeenteraad de beleidsagenda gezondheid 2022-2026 vastgesteld met de volgende speerpunten:
- Bevorderen van een gezonde leefstijl
- Gezond opgroeien met een kansrijke start
- Mentale gezondheid in verschillende levensfasen
- Gezonde leefomgeving
- Vitaal en waardig ouder worden

Actieplan Sport en bewegen 2016

2016

Op 31 mei 2016 heeft de gemeenteraad het actieplan Sport en Bewegen vastgesteld als dynamisch en flexibel kader voor het nieuwe sportbeleid. Vitale inwoners zijn het kerndoel, met als afgeleide vitale sport, sport- verenigingen en accomodaties.

Plan van aanpak GALA 2023

2023

Op 25 september 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak van het Gezond en Actief Leven akkoord voor de periode 2023-2026. Daarmee wordt ook invulling gegeven aan de bijbehorende SPUK GALA.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

  • Een tweede beweegmakelaar wordt ·ingezet voor de aanpak overgewicht, meer bewegen en betere gezondheid van onze inwoners.

Lopende activiteiten

Bevorderen van de gezondheid van onze inwoners

  • We werken aan de doelen van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Hierin hebben gemeenten, het Rijk en zorgverzekeraars afspraken gemaakt op het gebied van gezondheid en welbevinden.   
  • We voeren de ketenaanpakken (aanpak overgewicht kinderen en volwassenen, valpreventie, Welzijn op Recept en Kansrijke Start) uit, conform de afspraken in het Integraal Zorgakkoord.
  • Wij financieren GGD IJsselland voor de uitvoering van taken vanuit de wet Publieke Gezondheid, via de algemene inwonerbijdrage.
  • Wij bevorderen een gezonde leefstijl van inwoners via netwerk Zwolle Gezonde Stad. We subsidiëren de coördinator bij GGD IJsselland. Dit is onderdeel van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).
  • Wij stimuleren een gezonde leefstijl bij inwoners. Zoals bewegen, een gezond gewicht en het matigen van roken en alcoholgebruik. Dit doen we met partners en wijkbewoners. We kijken naar de behoefte van inwoners en ontwikkelen activiteiten die bijdragen aan een gezondere leefstijl.
  • We voeren de subsidieregeling Gezond Zwolle uit. Hiermee stimuleren we activiteiten die de gezondheid van kwetsbare inwoners en jeugd in Zwolle verbeteren.
  • We stimuleren een gezonde leefstijl van jeugd via het project Kind naar Gezonder Gewicht. Dit doen we door subsidie te verlenen aan centrale zorgverleners van het Sociaal Wijkteam en de Jeugdgezondheidszorg, die gezinnen begeleiden met kinderen met overgewicht.  
  • We stimuleren de gezondheid van een kind in de eerste 1000 dagen, via het programma Kansrijke Start. Dit doen we samen met lokale samenwerkingsverbanden van professionals in het medisch en sociaal domein onderling en het informele netwerk.
  • We geven subsidie aan Jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland om projecten uit te voeren rondom kwetsbare zwangere en (potentiële) ouders, zoals Voorzorg, Peuter in Zicht, Nu Niet Zwanger, Centering Parenting en Pregnancy.  
  • Wij voeren de subsidieregeling AED (automatische externe defibrillator) uit. Organisaties en inwoners kunnen subsidie ontvangen voor een deel van een AED voor plekken waar die nog niet beschikbaar zijn, binnen 500 meter.
  • Wij geven subsidie aan SportService Zwolle, die het gemeentelijk sportbeleid uitvoert. Het gaat hierbij om:
    • Verhuurtaak om te komen tot een één portaalfunctie en sportloketfunctie.
    • Verenigingsondersteuning voor reguliere en gehandicaptensportverenigingen. Onder andere op het gebied van deskundigheidsbevordering, sport- en beweegstimulering en het verbeteren van de kwaliteit en continuïteit van het sportaanbod van verenigingen.
  • Wij geven subsidie aan Sportservice Zwolle, WijZ en Travers Welzijn voor buurtsportcoaches. Dit doen we vanuit de Brede Regeling Combinatiefuncties. De buurtsportcoaches helpen kwetsbare inwoners mee te doen aan sport- en beweegactiviteiten. Het gaat bijvoorbeeld om inwoners die nog niet zoveel bewegen, jeugd en senioren. De buurtsportcoaches hebben een belangrijke rol als verbinder, aanjager en ontwikkelaar bij van sport(organisaties), wijk(bewoners) en maatschappelijke partners (onderwijs, welzijn en zorg).
  • We geven subsidie aan Sportservice Zwolle voor het geven van trainingen gericht op het ontwikkelen gezondheidsvaardigheden gebaseerd op het model van positieve gezondheid.
  • Wij geven subsidie aan het Lokaal Sportakkoord. Dit doen we met stimuleringssubsidie van het Rijk.  

Een gezonde leefomgeving

  • Wij willen de openbare ruimte aantrekkelijker maken om te bewegen. Daarom zorgen we voor beweegplekken in de wijken. Meer hierover staat in het nieuwe Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sportbeleid.  
  • Wij faciliteren een accommodatie- en voorzieningenaanbod dat aansluit bij de behoefte vanuit de breedtesport.
  • Wij dragen als eigenaar van de gemeentelijke sportaccommodaties zorg voor beheer en onderhoud.
  • Wij stimuleren en initiëren energiebesparende maatregelen op en in sportaccommodaties  
  • Wij vervangen kunstgrasvelden op de buitensportaccommodaties.
  • Wij zetten in op het Lokaal Sportakkoord 2 waarin sportverenigingen en maatschappelijke partijen gestimuleerd worden samen te werken om te komen tot nieuwe initiatieven op het gebied van sport en bewegen. Dat geldt voor zowel fysieke als sociale projecten.

Drempels wegnemen om te sporten

  • Wij geven subsidie aan Special Heroes en aan sportverenigingen voor mensen met een beperking (G-sportverenigingen) voor activiteiten voor aangepast sporten. De subsidieregeling voor inclusief sporten is geactualiseerd.
  • We zetten consulenten in voor aangepast sporten (G-sportconsulenten) van Sportservice Zwolle op samenwerking tussen gehandicaptensportorganisaties en het verder ontwikkelen van een Servicepunt Aangepast Sporten in samenwerking met Regio IJsselland.  
  • Wij geven subsidie aan het zwemvangnet om te zorgen dat kinderen uit huishoudens met een laag inkomen zwemles krijgen.  

Activiteiten waar we mee stoppen

Niet van toepassing

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 1.1.2 Vitaal en gezond

16.329.083

1.798.619

14.530.464

344.888

517.274

14.358.078

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2025 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2023

Resterend krediet

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 en verder

Vervanging slingerkooi AV PEC

148.100

148.100

148.100

LED verlichting buitensportvelden

745.750

13.122

732.628

732.628

Vervanging toplaag kunstgrasvelden

4.865.721

3.957.707

908.014

908.014

Totaal 1.1.2 Vitaal en gezond

5.759.571

3.970.829

1.788.742

1.788.742

0

0

In bovenstaand overzicht baten en lasten en overzicht kredieten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen en incidentele bestedingsvoorstellen zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 10/16/2024 15:54:21 met de export van 10/16/2024 15:44:47