Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.1.3 Gelijke kansen

Gelijke kansen op ontwikkeling en meedoen in de samenleving

Beschrijving

We willen gelijke kansen voor alle inwoners, ongeacht geslacht, afkomst, religie, etniciteit, opleiding, gender, stoornis of beperking. We willen er zijn voor die inwoners die ons het hardste nodig hebben. Dat is omdat hun kansen op het gebied van gezondheid, talentontwikkeling of inzet op de arbeidsmarkt niet altijd vanzelfsprekend zijn. We zijn een toegankelijke stad, waarin geen plek is voor discriminatie.
Dit begint ermee dat alle kinderen en jongeren in Zwolle zich gezond en veilig kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. Ze hebben ruimte en mogelijkheden om te spelen, leren en later ook te werken. Op ieder moment van hun ontwikkeling is er een plek waar ze kunnen leren op hun eigen niveau. Elke stap in die ontwikkeling sluit steeds goed aan op de vorige.  
We bieden ondersteuning aan ouders en jeugdigen die er zelf of met hun omgeving even niet uit komen. Dat doen we zo veel mogelijk dichtbij, thuis, op school of in de wijk, zodat we goed aansluiten bij de leefwereld van onze inwoners. In alle gevallen willen we perspectief bieden, zodat jeugdigen en ouders in staat zijn om zelfstandig én samen met anderen een goed leven te leiden.
Gebrek aan geld mag geen reden zijn voor kinderen of volwassenen om niet mee te kunnen doen. De kans op schulden voor Zwollenaren maken we zo klein mogelijk. Als sprake is van geldgebrek ondersteunen we onze inwoners financieel. Inwoners die vragen over omgaan met hun geld hebben, kunnen in hun eigen wijk terecht.
Sommige inwoners hebben moeite met rekenen en lezen of de digitale wereld. Ze begrijpen de taal niet goed of weten niet hoe ze met een laptop moeten omgaan. Wij willen dat al onze inwoners beschikken over voldoende basisvaardigheden. En we zorgen ervoor dat ze weten waar ze terecht kunnen met hun vraag. De Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) op de locaties van Stadkamer bieden ook in 2025 ondersteuning aan inwoners.
Doel 1.1.3 raakt hiermee het programma Menselijke Maat (doel 8.2.1. We zijn gastvrij en leveren dienstverlening op maat).

Indicatoren

Indicator

Verleden

Heden

Toekomst

Deelname doelgroeppeuters aan VVE (%)

2023

2024

2026

81%

74%

Meer

Percentage doelgroeppeuters dat gebruik maakt van voorschoolse educatie (VVE). Doelgroeppeuters zijn kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar met een risico op onderwijsachterstand. Onderwijsachterstand kan leiden tot meer kansenongelijkheid. Zwolle werkt pas recent met de Peutermonitor, de data zijn nog niet 100% betrouwbaar.
Bron: Peutermonitor gemeente Zwolle.

Weerbaarheid jongeren (%)

2021

2023

2025

88%

88%

Meer

Percentage jongeren dat voldoende weerbaar is. Weerbaarheid van jongeren is een belangrijke randvoorwaarde voor gelijke kansen. Bron: GGD.

Moeite met rondkomen van het huishouden (18+) (%)

2020

2022

2025

11%

17%

Gelijk

Percentage huishoudens dat afgelopen 12 maanden moeite had met rondkomen. Voldoende inkomen is een randvoorwaarde voor kansengelijkheid. Bron: GGD.

Gevoel buiten de samenleving te staan (%)

2020

2022

2025

20%

29%

Gelijk

Percentage dat (zeer) vaak of soms het gevoel heeft wel eens buiten de samenleving te staan. Je onderdeel weten van de samenleving is een belangrijke randvoorwaarde voor gelijke kansen en het kunnen benutten daarvan. Bron GGD.

Regie over eigen leven (%)

2020

2022

2025

93%

88%

Gelijk

Percentage inwoners dat matig of veel regie over eigen leven heeft. Grip hebben op je eigen leven is een belangrijke randvoorwaarde voor gelijke kansen. Bron GGD.

Inwonersvragen Informatiepunt Digitale Overheid (aantal)

2023

2024

2027

302

500

Meer

Totaal aantal inwonersvragen Informatiepunt Digitale Overheid. Bron: Stadkamer (350) en Travers Welzijn (150)

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Notitie Onderwijskansenbeleid 0-13 jaar, 2021-2026

2021

In samenspraak met de schoolbesturen is de looptijd van de notitie Onderwijskansenbeleid verlengd tot en met 2026. Daarmee is de looptijd gelijkgetrokken met die van de Strategische Onderwijsagenda die eveneens doorloopt tot en met 2026.

Uitvoeringsagenda sociale basis jeugd 2024-2026

2024

Deze uitvoeringsagenda beschrijft de acties (zowel lopende als nog uit te voeren acties) die we inzetten om te werken aan een sterke sociale basis voor jeugdigen en ouders.

Strategische Onderwijsagenda 2022-2026

2022

De strategische onderwijs agenda 2022-2026 is in co-creatie met kinderopvang, onderwijs en maatschappelijke organisaties samengesteld door meerdere interactieve sessies. De titel “Ieder Kind Telt” gaat over kansengelijkheid in het onderwijs en het bieden van optimale ontwikkelkansen. De subtitel “Blijven Leren” gaat over de doorgaande ontwikkellijn, waarbij we in Zwolle altijd blijven ontwikkelen en het heel normaal is dat ook volwassenen bij-, her- en omscholen.

Ontwikkelagenda Passend Onderwijs en Jeugdhulp 2023-2026 (thema 2 Strategische Onderwijsagenda)

2023

Met de ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp geven we uitvoering aan de opgave om alle kinderen en jongeren een doorlopende, flexibele leerlijn en een passende onderwijsplek te bieden en kinderen en jongeren te ondersteunen bij opgroeien en ontwikkelen en ouders bij opvoeden.

Beleidsplan Diversiteit en Inclusie "Omarm het Verschil" 2023-2026

2022

Wij stellen met deze beleidsagenda de volgende drie doelen:

  • We behandelen iedereen gelijkwaardig
  • Iedereen heeft zo zelfstandig mogelijk toegang tot de maatschappij
  • We hebben aandacht voor en acceptatie van elkaars verschillen

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen
Dorrit de Jong

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

Niet van toepassing

Lopende activiteiten

Gelijke ontwikkelkansen

  • We voeren de subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie uit.  
  • We voeren de subsidieregeling Gelijke Onderwijskansen van 0-13 jaar uit.  
  • We geven subsidie aan Stadkamer voor het uitvoeren van Gelijke kansen op (voor)leesplezier.  
  • We verbeteren de toeleiding van peuters uit kwetsbare gezinnen naar de peuteropvang.  
  • We verbeteren de overgangen van kinderopvang naar primair onderwijs, van primair naar voortgezet onderwijs en van voortgezet onderwijs naar mbo/hbo.  
  • We verbeteren de ondersteuning aan jonge nieuwkomers.
  • We maken de resultaten van voor- en vroegschoolse educatie meer inzichtelijk.
  • We verbeteren de informatie voor ouders en professionals over activiteiten en mogelijkheden over peuteropvang en voorschoolse educatie.  
  • We gaan door met subsidies voor ondersteuning bij opgroeien en opvoeden:
    • We geven subsidie aan Impluz voor preventie bij jeugd-GGZ (Geestelijke gezondheidszorg) en THINK op school (platform dat sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen versterkt).
    • We geven subsidie aan GGD IJsselland voor het uitvoeren van Kansrijke Start en aanvullende inzet jeugdgezondheidszorg (Voorzorg, Nu niet zwanger, prénatale voorlichting, Centering Parenting, ondersteuning moeders en kinderen in de opvang).
    • We geven subsidie aan Travers Welzijn voor specifiek gericht individueel jeugdwerk en jongerenwerk. Deze subsidie is gericht op (sociaal-emotionele) ontwikkeling en het verbeteren van vaardigheden en talenten van jongeren. Hierdoor kunnen jongeren met een afstand tot anderen, onderwijs en/of de arbeidsmarkt makkelijker meedoen aan sociaal-maatschappelijke activiteiten. Verder geven we ook subsidie voor Steunouders waarbij kwetsbare gezinnen aan steunouders worden gekoppeld.
    • We geven subsidie aan Dimence, De Kern, Travers en Trias voor de uitvoering van het Deltion Jongerenteam. In 2025 maken we nieuwe afspraken met Deltion College over de voortzetting en bekostiging van het Deltion Jongerenteam voor de periode 2026-2029.
    • We geven subsidie aan WijZ voor Home-Start, dat opvoed- en gezinsondersteuning biedt bij alledaagse, lichte opvoedvragen.
    • We geven subsidie aan Humanitas (Match) en Roetz (Join Us) voor het tegengaan van eenzaamheid onder jongeren. Match koppelt kwetsbare jongeren aan een maatje. Die ondersteunt de jongere bij het (her)vinden van zijn plek in de maatschappij. Join Us is gericht op het vergroten van het netwerk en de sociale vaardigheden van jongeren.
    • We geven subsidie aan Stichting Vechterweerd voor het Marietje Kessels project. Dit is een weerbaarheidsproject voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool.  
  • In 2024-2026 verbreden we de inzet van THINK op school (platform om weerbaarheid en veerkracht van leerlingen te versterken). Vooral bij jongeren staat de mentale weerbaarheid en veerkracht onder druk.
    • We breiden tussen 2024 en 2026 het aantal scholen voortgezet onderwijs dat werkt met THINK verder uit.
    • We geven een aantal scholen de kans om over stappen naar de train-de-mentor variant. Hierbij zijn mentoren zelf de trainer, met als voordeel dat de school ook buiten de trainingen volgens de principes van THINK kan werken met (groepen) leerlingen.
    • We ronden in 2025 de pilot THINK op school in het basisonderwijs af en besluiten dan over voortzetting en eventuele uitbreiding.
  • We voeren de Strategische Onderwijsagenda 2023-2026 conform uitvoeringsagenda uit. Het gaat hierbij om de volgende thema’s: de beste ontwikkelingskansen, een passende onderwijsplek, een fijne omgeving om op te groeien.
  • We ronden na schooljaar 2024-2025 het programma Samen voor een Stevige Basis af. Op basis van een evaluatie besluiten we samen met de schoolbesturen over geleerde lessen en toepassing daarvan in beleid en uitvoering van scholen en gemeente.
  • Het studentenbeleid is recent geactualiseerd, waar bij de activiteiten en toegankelijkheid van studentencafés gericht zijn op gelijkwaardige waardering voor mbo en hbo studenten. De activiteiten zijn gericht op verbinding en worden aantrekkelijk gemaakt voor studenten in het beroepsonderwijs, zie hiervoor ook 2.1.1. Onderwijs en aansluiting met de arbeidsmarkt.

Financiële drempels wegnemen

  • We geven subsidie aan organisaties die gezinnen met een laag inkomen helpen met bijvoorbeeld vakanties of activiteiten.
  • We geven subsidie aan het Jeugdfonds Sport voor deelname van kinderen en jongeren uit gezinnen met een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau.   
  • We geven subsidie aan de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) om in hun onderzoek bij kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar gezondheidsproblemen op te merken die te maken (kunnen) hebben met armoede. Wij vragen ook advies hierover aan de GGD.  
  • We ondersteunen de organisatie van de stadsdialoog Zwolle Armoedevrij en verzorgen de nieuwsbrief van Zwolle Armoedevrij!  
  • We brengen sinterklaas-, kerst- en vakantieactiviteiten voor kinderen bij de doelgroep onder de aandacht.
  • We wijzen ouders, scholen en maatschappelijke partners op de regelingen voor kinderen en jongeren.
  • We zijn betrokken bij de organisatie van financiële spreekuren voor studenten door Op Orde en Deltion College.
  • We geven subsidie aan Op Orde voor het ondersteunen van inwoners met financiële en financieel administratieve vragen. Inwoners kunnen terecht op spreekuren en op afspraak. Zij worden geholpen door sociaal raadslieden en vrijwilligers.
  • We zorgen dat kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen kunnen meedoen op school. En dat zij kunnen deelnemen aan cultuur en uitjes. Dit doen we met het financieren van kinderactiviteiten.
  • We geven subsidie aan de pilot financiële educatie van het programma MoneyWays. Jongeren voorzien we zo van meer informatie over financiële weerbaarheid.  

Basisvaardigheden

  • We geven subsidie aan het Taalpunt als expertisecentrum basisvaardigheden.
  • We bieden formele volwasseneneducatie aan via NLtraining voor niet-inburgeringsplichtige volwassen (18+) en inwoners met Nederlands als eerste taal.
  • Samen met partners in de stad zetten we in op:
    • bewustwording van laaggeletterdheid, laaggecijferdheid en geringe digitale vaardigheden;
    • wijzen op het aanbod om hiermee aan de slag te gaan;
    • versterken van het (taal)aanbod (formeel, non-formeel en informeel).
  • We nemen samen met Stadkamer en Travers Welzijn deel aan de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid van Stichting Lezen en Schrijven, om meer taalarme gezinnen te ondersteunen.
  • Wij geven subsidie aan Stadkamer voor het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).

Diversiteit en inclusie

  • We voeren het uitvoeringsplan diversiteit en inclusie uit. Daarmee geven we aandacht aan de volgende thema's: anti-discriminatie, gendergelijkheid, regenboogbeleid, mensenrechten, toegankelijkheid, dialoog over culturele verschillen.  
  • We geven subsidie aan Toegankelijk Zwolle voor het bevorderen van bewustwording van inwoners met een (on)zichtbare handicap. Wij stimuleren hun zichtbaarheid en ondernemen actie rondom toegankelijkheid.
  • We geven subsidie aan COC Zwolle om bij te dragen aan een diverse en meer inclusieve samenleving. COC zet in op gelijkwaardigheid en emancipatie, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie of geslachtskenmerken.
  • We geven subsidie aan Vizier/Antidiscriminatie.nl voor:
    • de begeleiding en klachtbehandeling voor inwoners die te maken krijgen met discriminatie;
    • preventieactiviteiten zoals coördinatie van de Zwolse Alliantie tegen discriminatie en racisme, voorlichting bij het onderwijs en activiteiten tijdens Orange the World.
  • We werken aan het diversiteit- en inclusiebeleid van de gemeente als werkgever, via het Charter Diversiteit (een initiatief om diversiteit op de werkvloer te stimuleren).  
  • We laten zien dat we een regenboogstad zijn. Dat doen we via zichtbare uitingen in de stad en de subsidie voor het Zwolle Pride Festival.
  • We subsidiëren Sportservice Zwolle voor bevordering van acceptatie van lhbtiqa+’ers bij sportverenigingen in samenwerking met de Alliantie Gelijkspelen.
  • We subsidiëren WijZ voor het organiseren van activiteiten ter bevordering van acceptatie en welzijn van regenboogouderen.
  • We nemen deel aan de Hoge Nood app om bekendheid en beschikbaarheid van openbare en toegankelijke toiletten te stimuleren.

Inwonervertegenwoordiging

  • We subsidiëren de Participatieraad voor het geven van gevraagd en ongevraagd advies aan het College. Belangrijke thema’s daarbij zijn:
    • Werk en inkomen
    • Zorg, welzijn en wonen
    • Participatie en leefbaarheid
  • We subsidiëren Zorgbelang voor: Onafhankelijke clientondersteuning. Cliëntondersteuning is onafhankelijk van de gemeente, zorgaanbieders en andere bij het proces betrokken instanties. Een cliëntondersteuner ondersteunt cliënten bij het regelen of verkrijgen van passende zorg en ondersteuning. Cliënten kunnen tevens gebruik maken van cliëntondersteuning bij het onderzoek naar de hulpvraag.
  • Klachtenopvang: Zorgbelang verzorgt de opvang, afhandeling en registratie van de klachten en meldingen over het Wmo-vervoer, leerlingenvervoer, jeugdvervoer en huishoudelijke hulp.   
  • Meldpunt Sociaal Domein: Inwoners kunnen bij het Meldpunt aan een onafhankelijke instantie hun ervaringen rond het Sociaal Domein melden.  
  • Inhoudelijke ondersteuning Participatieraad: De leden van de Participatieraad worden bij hun werk ondersteund door een inhoudelijk ondersteuner.

Vluchtelingen en asielzoekers

  • We realiseren voldoende huisvesting en opvang voor vluchtelingen.
  • We investeren in begeleiding bij het Asielzoekerscentrum via Vluchtelingenwerk.
  • We investeren in maatschappelijke begeleiding van nieuwkomers in de samenleving via Stichting Voor Elkaar Zwolle.
  • We onderzoeken of en hoe voorzieningen binnen de sociale basis aansluiten bij nieuwkomers. Daar waar nodig faciliteren we aanvullende activiteiten om de aansluiting te verbeteren.
  • We ondersteunen Oekraïners in Zwolle.

Activiteiten waar we mee stoppen

Niet van toepassing

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 1.1.3 Gelijke kansen

29.166.590

5.335.123

23.831.467

0

1.311.646

22.519.821

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2025 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2023

Resterend krediet

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 en verder

Regionale aanpak LHBTI

400.000

209.723

190.277

190.277

Nationaal Programma Onderwijs

3.256.500

1.513.897

1.742.603

1.742.603

Oekraine Opvang

49.480.691

22.089.919

27.390.772

22.635.811

1.566.187

3.188.774

Oekraine Leefgeld

4.804.200

2.543.638

2.260.562

2.260.562

Opvang Rijnlaan

4.259.704

0

4.259.704

4.259.704

Opvang Meeuwenlaan

1.401.250

328.802

1.072.448

752.448

160.000

160.000

Veiligheidseisen/vervanging beveiligingsvoorzieningen

3.537.000

1.928.000

1.609.000

1.609.000

Ov.(onvoorz) aanp.en voorz.(wo Ingelandhof, Dijkgraafhof)

769.000

449.000

320.000

320.000

vernieuwing basisschool Het Mozaiek

5.916.000

5.916.000

0

bouw 3e PC school SH BBO

4.367.000

3.942.000

425.000

425.000

bouw Boxem(Catent) BBO

3.977.000

3.552.000

425.000

425.000

bouw Saffier (2e Geref. Basissch.Stadshagen BBO)

5.063.000

4.947.000

116.000

116.000

uitbr.huisvesting Capellen sch.gem.schap OVO

24.583.000

24.583.000

0

Het Atelier nieuwbouw

7.425.000

338.000

7.087.000

3.462.000

3.625.000

Emmaschool voorbereiding vervangende nieuwbouw

600.000

0

600.000

600.000

Geert Grote school voorbereiding vervangende nieuwbouw

430.000

0

430.000

430.000

Tippe voorbereiding vervangende nieuwbouw

620.000

0

620.000

620.000

Eliëzer en Obadjaschool startkrediet vervangende nieuwbouw

230.000

0

230.000

230.000

Meander College startkrediet vervangende nieuwbouw

500.000

0

500.000

500.000

SUVIS ventilatie schoolgebouwen

660.000

583.000

77.000

77.000

Overige kleinere investeringen onderwijs

1.771.000

729.000

1.042.000

1.042.000

Totaal 1.1.3 Gelijke kansen

124.050.345

73.652.979

50.397.366

41.697.405

5.351.187

3.348.774

In bovenstaand overzicht baten en lasten en overzicht kredieten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen en incidentele bestedingsvoorstellen zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 10/16/2024 15:54:21 met de export van 10/16/2024 15:44:47