Domeinen

Sociaal domein

Doel 2.1.3 Inkomensondersteuning

We bieden ondersteuning aan inwoners die terecht een beroep doen op het gemeentelijk vangnet, zodat ze niet onder de Zwolse armoedegrens hoeven te leven

Beschrijving

We willen dat niemand in Zwolle in armoede of met problematische schulden leeft. Geldzorgen veroorzaken vaak stress en eenzaamheid. Ze belemmeren mensen om volwaardig mee te doen in de samenleving. Dit kan leiden tot problemen op andere gebieden, zoals gezondheid, onderwijs, wonen, werk, opvoeding en veiligheid.

Ons doel is financiële bestaanszekerheid voor meer Zwollenaren. We ondersteunen inwoners die tijdelijk niet voldoende voor hun eigen inkomen kunnen zorgen. Onze gemeentelijke inkomensregelingen dragen bij aan sociale participatie van inwoners en zorgen voor voldoende financiële buffers om tegenvallers op te vangen. Als er onvoldoende geld is om mee te doen, zijn er verschillende regelingen. We willen dat deze regelingen en de ondersteuning makkelijk te vinden en aan te vragen zijn. Want een gebrek aan geld mag meedoen in Zwolle niet in de weg staan. Ons doel is ook om schulden op tijd te signaleren en inwoners waar nodig te ondersteunen om uit de schulden te komen. Zijn er problematische schulden, dan bieden we snel ondersteuning. We werken daarin samen met partners in de stad. Doel hierbij is een schone lei en financiële gezondheid die blijft. Ondersteuning is altijd tijdelijk, tot iemand het weer zelf kan.

Het Rijk heeft de ambitie uitgesproken om het aantal mensen met problematische schulden en kindarmoede in Nederland voor 2030 te halveren vergeleken met 2015. Wij delen deze ambitie.

Indicatoren

Indicator

Verleden

Heden

Toekomst

Kindregeling (aantal huishoudens)

2022

2023

2024

824

1098

Meer

We streven ernaar om zoveel mogelijk huishoudens met kinderen te bereiken die recht hebben op de Kindregeling. Een aanvraag kan voor meerdere kinderen in een huishouden zijn gedaan. In 2023 ging het om 2.006 kinderen. Bron: gemeente Zwolle.

Individuele inkomens toeslag (IIT) (aantal huishoudens)

2022

2023

2024

2592

2609

Deze regeling is vor inwoners die langdurig een laag inkomen hebben. Huishoudens waarvan de hoofdaanvragen tussen de 21 jaar en AOW-gerechtigde leeftijd is, met minimaal 3 jaar een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. Bron: gemeente Zwolle.

Zorgkostenregeling (aantal)

2022

2023

2024

3795

3396

Aantal toekenningen uitgekeerd (vergoeding voor hoge zorgkosten en/of vergoeding voor verbuikte eigen risico) uit de Zorgkostenregeling. We streven ernaar dat zoveel mogelijk inwoners met recht gebruik maken van deze vergoeding. De zorgkostenregeling is voor inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Bron: gemeente Zwolle.

Aanmeldingen schulddienstverlening (aantal)

2022

2023

2024

270

308

We meten het aantal inwoners dat zich heeft gemeld bij het schulddienstverleningsloket. Inwoners met geldzorgen kunnen schulddienstverlening aanvragen bij de gemeente. Het streven is dat onze schulddienstverlening bekend is en inwoners tijdig hulp zoeken. Bron: gemeente Zwolle.

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Beleidsplan Schulddienstverlening 2021-2025

2020

De wet gemeentelijk schuldhulpverlening (Wgs) verplicht gemeenten om elke vier jaar een beleidsplan op te stellen. Het huidige beleidsplan is in 2020 door de raad vastgesteld. Dit plan is in 2023 verlengd met een jaar. Het huidige beleidsplan loopt tot 1-1-2025.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

Preventie en vroegsignalering

  • We gaan meer inwoners persoonlijk benaderen om hulp aan te bieden bij beginnende schulden; we intensiveren de vroegsignalering.  
  • We bieden, naast begeleiding en nazorg, budgetcoaching aan inwoners die schuldhulpverlening ontvangen.
  • We benaderen jongeren met een outreachende en integrale aanpak om hulp te bieden bij beginnende schulden en overige problematiek.

Lopende activiteiten

Preventie en vroegsignalering

  • We bieden preventief budgetbeheer aan inwoners van wie we verwachten dat hun uitgaven instabiel zijn.  
  • We overleggen met professionals in de stad over ontwikkelingen rond inkomen en schulden. We geven voorlichting aan onze partners in de stad over schuldpreventie en financiële zelfredzaamheid.
  • We werken samen met ervaringsdeskundigen in armoede om de doelgroep beter te bereiken en begrip te vergroten.
  • De inkomensregelingen brengen we regelmatig onder de aandacht bij onze inwoners. Dat doen we onder andere via www.zwolle.nl, www.SWTZwolle.nl, Facebook, LinkedIn, de Swollenaer, wijkkranten en de informatieschermen bij de balies op het stadskantoor.   
  • We bieden Verzekeren op maat aan. Inwoners met een laag inkomen krijgen ondersteuning bij het vinden van een zorgverzekering die aansluit bij hun zorgbehoefte. Dat doen we via een digitaal keuzetool en in het najaar met spreekuren in de wijk.  
  • Inwoners van wie we weten dat ze een betalingsachterstand hebben, bieden we vroegtijdig hulp.   

Voldoende inkomen

  • We verstrekken bijstanduitkering, bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz), inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) voor de kosten van levensonderhoud.
  • We verstrekken bijzondere bijstand voor noodzakelijke, onvoorziene kosten.
  • We geven subsidie aan Stichting Noodfonds Zwolle en de Voedselbank, zodat zij in schrijnende gevallen hulp kunnen bieden.
  • We bieden kwijtschelding van gemeentelijke heffingen voor inwoners met een inkomen tot 100% van het sociaal minimum.
  • We verstrekken een zorgkostenregeling. Die bestaat uit twee onderdelen. Namelijk een financiële vergoeding voor hoge zorgkosten voor inwoners met een chronische ziekte, of voor inwoners met een beperking en een laag inkomen. En een financiële tegemoetkoming voor een deel van het verbruikte eigen risico voor alle inwoners met een laag inkomen.
  • We verstrekken een individuele inkomenstoeslag.   
  • We verstrekken een individuele studietoeslag.
  • We voeren de Kindregeling uit. Deze regeling is voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar. Ouders kunnen dit geld gebruiken voor meedoen op school, culturele activiteiten of uitjes.  
  • Rbz Zwolle helpt bijstandsgerechtigden die (parttime) ondernemer willen worden.
  • We brengen in 2025 een Armoede- en schuldenmonitor uit.   

Minder inwoners komen in een schuldencrisissituatie.

  • Als dat nodig is, stabiliseren we direct de financiële situatie om meer problemen te voorkomen.
  • We organiseren oplossingen voor inwoners met beginnende of niet- problematische schulden.  
  • We organiseren het minnelijke traject voor schuldregeling voor alle inwoners. Dus ook voor zelfstandigen.  
  • We overtuigen schuldeisers van de noodzaak om mee te werken aan het minnelijke traject. Zo nodig dwingen we ze hiertoe.  
  • We begeleiden inwoners naar het wettelijk traject.
  • Rbz Zwolle en team Ondernemers en Geldzaken bieden hulp aan ondernemers met schulden. We proberen te voorkomen dat ze hun bedrijf moeten stoppen. Moeten ze toch hun bedrijf stoppen, dan zorgen we ervoor dat ook zij kunnen meedoen aan een minnelijk of wettelijk traject.
  • We verlenen nazorg aan mensen die een schuldregeling hebben doorlopen.  

Steunpunt Toeslagenaffaire

  • We zetten in op herstel van het leven voor gedupeerden van de Toeslagenaffaire
  • De hersteloperatie is er voor (mogelijke) gedupeerden van de toeslagenaffaire. Naast de rol die het UHT (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen) heeft, namelijk het kijken naar recht op geld van de Belastingdienst, is er vaak meer nodig om het leven weer goed op te pakken.
  • Het Sociaal wijkteam biedt hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werk, gezin, financien en zorg. Het doel is een structurele oplossing bieden voor problemen van (mogelijke) gedupeerden.

Project verbeteren toegang en vereenvoudigen inkomensregelingen

  • We zetten in op het verbeteren van de toegankelijkheid en de vereenvoudiging van de inkomensregelingen. Dit gebeurt door middel van het project met drie sporen 1) quickwins, 2) vereenvoudiging beleid en 3) innovatie.

Activiteiten waar we mee stoppen

Niet van toepassing

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 2.1.3 Inkomensondersteuning

77.370.414

55.056.166

22.314.248

0

217.000

22.097.248

In bovenstaand overzicht baten en lasten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen  en incidentele bestedingsvoorstellen  zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen  en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 13:24:11 met de export van 11/18/2024 13:13:46