Domeinen

Sociaal domein

Doel 2.1.1 Onderwijs en aansluiting met de arbeidsmarkt

Meer jongeren betreden de arbeidsmarkt met een startkwalificatie, op een passende werkplek

Beschrijving

Zwolle is Onderwijsstad en daar zijn we trots op. Want het Zwolse onderwijs biedt Zwollenaren kansen om zich een leven lang te blijven ontwikkelen en zo van jong tot oud kunnen meedoen in de samenleving. Of je nu op school zit, verder wilt leren, of aan het werk bent en je wilt laten omscholen: in Zwolle vind je de opleiding die bij je past.

Jongeren in het basisonderwijs, op de middelbare school en het beroepsonderwijs kunnen tijdens hun opleiding rekenen op ondersteuning vanuit de school, de gemeente en het leerplicht-Doorstroompunt in de regio IJssel-Vecht. Als het nodig is, bieden we iedere jongere ondersteuning in het voorkomen van uitval tijdens de schooltijd. Bij uitval werken we samen met de jongere en zijn ouders/verzorgers om de jongere weer op een passende opleiding of werkplek te krijgen.

In ‘Hartstad Zwolle’ werken we met onze partners in het beroepsonderwijs aan het verder verbeteren van de aantrekkelijkheid van Zwolle als stad met ‘Hart voor Onderwijs’. We trekken samen op in onze ‘public affairs’, communiceren eenduidig met studenten over leren, werken en wonen in Zwolle, en we stimuleren gelijke waardering van mbo en hbo in onze stad. En onze samenwerking met de ‘Zwolse8’ (beroepsinstellingen in het mbo en hbo en hun studenten), versterkt de brede welvaart in Zwolle.

Ten slotte zorgen we voor een optimale aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, om onze studenten te binden en boeien om in Zwolle te blijven wonen. In onze stad zijn gemeente, onderwijs en het bedrijfsleven continu in gesprek over de toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen die op Zwolle afkomen en wat die van ons en onze inwoners vragen. Daarom willen wij, met het onderwijs als belangrijke partner, het innovatievermogen en academisch klimaat van Zwolle versterken, om zo goed mogelijk te anticiperen op de uitdagingen van morgen.

Indicatoren

Indicator

Verleden

Heden

Toekomst

We ontwikkelen het bestaande dashboard van de leerplicht-doorstroompunt regio IJssel-Vecht door om beter inzicht te krijgen in de beschikbare data over voortijdig schoolverlaters in onze regio. De verbetering van inzicht in de beschikbare data stelt ons in staat om geschikte indicatoren binnen de beschikbare data te identificeren. Het nieuwe meerjarenbeleidsplan van onze Doorstroompuntregio IJssel-Vecht is de basis waarop we relevante indicatoren zullen selecteren. Op deze manier willen we data-gedreven beleid mogelijk maken.

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Koers Sociaal Domein

2024

Strategische onderwijsagenda 2022-2026

2023

Met deze agenda is binnen de veelheid aan ambities en opgaven een prioritering aangebracht, om scherpte te krijgen waar wij in gezamenlijkheid voor aan de lat staan en waar onze focus op ligt.

Meerjarenbeleidsplan VSV

2021

Jeugdigen hebben recht op onderwijs om zich te ontwikkelen en te ontplooien. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. Vanuit dit uitgangspunt is het nieuwe Meerjarenbeleidsplan Voortijdig Schoolverlaten (VSV) 2021-2024 voor de RMC regio IJssel-Vecht (Regionale Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten) opgesteld.

Meerjarige strategische regio agenda

2023

We willen een vitale regio zijn én blijven. De actuele en toekomstige vraagstukken op het gebied van economie, arbeidsmarkt, klimaat en duurzaamheid maken dat we deze opgaven gezamenlijk willen oppakken, zodat we duurzaam en in balans kunnen groeien.

Human Capital Agenda regio Zwolle

Vervolgaanpak VSV

2021

Naast het Meerjarenbeleidsplan is de regionale Vervolgaanpak voortijdig schoolverlaten 2020-2024 ingericht, een gezamenlijke verantwoordelijkheid van contactschool Deltion en contactgemeente Zwolle. Hierin wordt nauw samengewerkt met ketenpartners uit onderwijs, arbeidsmarkt en zorg.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen
Paul Guldemond

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

  • Doorontwikkeling van inzicht in de beschikbare data om meer datagedreven beleid mogelijk te maken. We ontwikkelen het bestaande dashboard van Leerplicht-Doorstroompunt regio IJssel-Vecht door om beter inzicht te krijgen in de beschikbare data

Lopende activiteiten

  • Als Doorstroompuntregio IJssel-Vecht en gemeente Zwolle voeren we onze wettelijke taken uit in het kader van de regionale Vervolgaanpak VSV.
  • Als Doorstroompuntregio IJssel-Vecht en gemeente Zwolle organiseren we netwerkenbijeenkomsten, coachingsessies, intervisie, trainingen, ondersteuning bij productontwikkeling, werkplekken en financiering.
  • We stellen een gezamenlijk profiel op voor ‘Zwolle Onderwijsstad’.
  • Gemeente en onderwijs communiceren dezelfde boodschap gericht op gelijkwaardiger waarderen.
  • Gemeente neemt deel aan bijeenkomsten met studentenraden.
  • We verbinden leerteams (vanuit de Campus Kind en Educatie) aan de wijkgerichte opgaven.  
  • Gemeente, onderwijs en bedrijfsleven ontwikkelen gezamenlijk een aanbod met de universiteit van Twente ter versterking van het academisch klimaat.

Activiteiten waar we mee stoppen

Niet van toepassing

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 2.1.1 Onderwijs en aansluiting met de arbeidsmarkt

2.923.586

2.007.607

915.979

0

0

915.979

In bovenstaand overzicht baten en lasten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen  en incidentele bestedingsvoorstellen  zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen  en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 13:24:11 met de export van 11/18/2024 13:13:46