Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.2.2 Kortdurende en/of laagintensieve ondersteuning

Het snel, laagdrempelig en kortdurend ondersteunen van inwoners om weer zelfredzaam te worden

Beschrijving

Zodra helder is wat de vraag van de inwoner is, kunnen we ondersteuning bieden. Dat kan één vorm van ondersteuning zijn of een combinatie. Bijvoorbeeld inzet van de omgeving, het Sociaal wijkteam of een gecontracteerde aanbieder. Het gaat in dit doel over de ondersteuning door het Sociaal wijkteam en over de regiefunctie die het wijkteam heeft als er op meerdere manieren ondersteuning wordt gegeven.

Doel van de ondersteuning is dat de inwoner zichzelf weer kan redden en dat we (duurdere) specialistische zorg voorkomen. Onderdeel van de ondersteuning is het normaliseren van de hobbels die inwoners tegenkomen in hun leven. De ondersteuning van het Sociaal wijkteam is laagdrempelig. De sociaal werker heeft al een gesprek gevoerd over de hulpvraag. Daarbij heeft hij oog voor de hele omgeving van de inwoner. Die ontvangt de ondersteuning dichtbij: thuis, op school, of in de wijk.  

Bij de inzet van meerdere vormen van ondersteuning, heeft het Sociaal wijkteam de regie. Het wijkteam zorgt dat de inwoner zelf in regie blijft, voorkomt onnodige stapeling van hulpverlening en bouwt ondersteuning af als het kan.

Indicatoren

Indicator

Verleden

Heden

Toekomst

Eigen inzet (aantal)

2021

2023

2025

1771

2823

Meer

Aantal situaties waarin het Sociaal Wijkteam zelf de ondersteuning heeft geboden die nodig is. Definitie 'eigen inzet' is recent (2024) vastgesteld. In het verleden is hier ook niet op gestuurd. Daar is afgelopen jaar mee gestart. Volgens de nieuwe definitie zit in de oude cijfers ook 'vervuiling'. We zien wel een stijging over de jaren. Deels door extra sturing op registratie, maar zeker ook in 2023 en 2024 op de beweging naar meer eigen inzet. Verwachting is dat data vanaf 2025 op orde is. Bron: gemeente Zwolle.

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Aangescherpte visie en doelen Sociaal Wijkteam

2022

Dit document is richtinggevend voor de opdracht aan het Sociaal wijkteam en beschrijft de beweging van minder specialistische zorg naar meer eigen inzet van het Sociaal wijkteam en het vinden van meer oplossingen in de sociale basis.

Aangescherpte opdracht Sociaal Wijkteam

2024

Dit document beschrijft de taken van het Sociaal wijkteam uitgewerkt op basis van de vastgestelde visie en doelen.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen
Dorrit de Jong

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

  • We hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de werkwijze 'Samenspel in de Wijk'. We bieden hulp en steun dichtbij de jeugdige en zijn gezin: thuis, op school en in de wijk.  In 2025 borgen we deze werkwijze in alle wijken.
  • Om onze inwoners kwalitatief goede ondersteuning te bieden, maakt het Sociaal Wijkteam een professionaliseringsslag. Dat houdt onder andere in: een transparante en navolgbare werkwijze, meer gelijkheid over de wijkteams, betere sturing op de beweging van zwaar naar licht.

Lopende activiteiten

  • We hebben een team met kennis over en ervaring met relaties en scheidingen (Relatie- en scheidingsteam). Dit team biedt laagdrempelige, integrale ondersteuning voor inwoners. Het doel is om complexe scheidingen te voorkomen. Dit voorkomt de vaak negatieve gevolgen voor kinderen en daarmee inzet van specialistische jeugdhulp.
  • Kinderen gaan naar de kinderopvang en naar school. Op deze plekken zijn medewerkers van het Sociaal wijkteam samen met medewerkers van school en opvang werkzaam in ondersteuningsteams. Zo kunnen jeugdigen (en hun ouders) in hun eigen omgeving laagdrempelig en dichtbij geholpen worden als er hulpvragen zijn. Er zijn ondersteuningsteams op de kinderopvang, basisscholen, en scholen voor het voortgezet onderwijs. Dit wordt uitgebreid naar het speciaal onderwijs en de internationale schakelklas Voortgezet Onderwijs. Daarnaast continueren wij vanaf schooljaar 2024-2025 de extra inzet jeugd- en gezinswerkers in de ondersteuningsteams voortgezet onderwijs (Corona herstelplan/Nationaal Programma Onderwijs).
  • Jeugdigen stellen hun hulpvragen vaak bij de huisarts. Daarom zijn in de meeste huisartsenpraktijken Jeugd- en Gezinswerkers actief. Gezamenlijk kan breed gekeken worden naar hulpvragen van kinderen om tot een passend antwoord te komen.
  • We bieden vrijwillig (intensieve) hulp aan gezinnen en huishoudens die te maken hebben met acute en chronische onveiligheid in het dagelijkse leven. We geven de ondersteuning zo lokaal mogelijk, zo dicht mogelijk binnen de eigen omgeving van inwoners. We werken met één veiligheidsplan waarin Veilig Thuis, gemeenten en (regionale) partners samenwerken.
  • Het Herstelteam is een multidisciplinair team van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen, onder coördinatie van het Sociaal wijkteam. Het team richt zich op de optimalisering van het aanbod van begeleiding, behandeling en herstel voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit is onder andere voor inwoners met EPA (Ernstige Psychiatrische Aandoening).  
  • We praten met iedere Zwolse gedetineerde over de mogelijkheden voor nazorg binnen de gemeente Zwolle. Waar mogelijk en nodig stellen we samen met onze partners een plan van aanpak op voor alle Zwolse gedetineerden die uit detentie gaan. In dit plan is in ieder geval aandacht voor een succesvolle re-integratie: onderdak, financiën, geldig ID-bewijs, fysieke en psychische gezondheid.
  • We hebben een procesregisseur die in situaties van overlast of onveiligheid regie pakt om met alle betrokkenen tot een goede oplossing te komen.

Activiteiten waar we mee stoppen

  • We continueren het programma ‘Samen voor een stevige basis’ tot einde schooljaar 2024-2025 waarna dit programma stopt. In schooljaar 2024-2025 evalueren we het programma. Op basis van geleerde lessen besluiten we over een eventueel vervolg vanaf schooljaar 2025-2026.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 1.2.2 Kortdurende en/of laagintensieve ondersteuning

1.314.696

0

1.314.696

0

0

1.314.696

In bovenstaand overzicht baten en lasten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen  en incidentele bestedingsvoorstellen  zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen  en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 10/16/2024 15:54:21 met de export van 10/16/2024 15:44:47