Domeinen

Fysiek domein

Doel 5.3.1 Kunst en Cultuur

We houden de brede culturele basisinfrastructuur met een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod voor een breed publiek in stand

Beschrijving

In het Cultureel Perspectief 2040 is ons toekomstbeeld geschetst voor Zwolle, als Hanzestad die het kloppend culturele hart van de regio is. Gemeente Zwolle richt zich op de volle breedte van het culturele veld. Binnen de drie pijlers, spots, sterren cirkels, hebben we aandacht voor de artistiek inhoudelijke waarde van cultuur en haar betekenis voor de economie. We versterken de maatschappelijke waarde van kunst en cultuur voor al onze inwoners. En stimuleren talent en sluiten aan op de Human Capital Agenda van de regio Zwolle. Deze pijlers samen versterken de aantrekkelijkheid van Zwolle als stad om te wonen, werken en bezoeken. We zorgen dat kunst en cultuur voor alle inwoners en bezoekers van de stad bereikbaar en toegankelijk blijft door de basis op orde te houden. Wij brengen focus aan door drie specifieke aandachtsgebieden te benoemen:

  • Ruimte voor kunstenaars om te creëren en presenteren;
  • Structurele budgetten voor makers in de podiumkunsten;
  • Investering in talentontwikkeling.

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Cultureel Perspectief 2040

2021

Met dit Cultureel Perspectief Zwolle 2040 wil Zwolle de culturele infrastructuur versterken en een rol van betekenis geven bij de strategische positionering van de stad.

Subsidieregeling Cultuur Zwolle 2023

2023

Overzicht van alle subsidieregelingen cultuur binnen Zwolle, inclusief de BIS.

Uitgangspunten BIS

2023

In oktober 2021 is het college akkoord gegaan met het invoeren van de vierjarensystematiek voor de Zwolse Basisinfrastructuur (Zwolse BIS) voor culturele instellingen die samen het fundament vormen waarop het culturele ecosysteem tot bloei kan komen en waardoor kunst en cultuur toegankelijk is voor de inwoners van en bezoekers aan Zwolle.

2023

Portefeuillehouder(s)

Anja Roelfs

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

  • In 2025 houden we de basis op orde. Aan eerder geformuleerde ambities die nog niet in gang zijn gezet, geven we dit jaar geen uitvoering. Door de gestegen kosten in de sector zijn de verhoogde budgetten nodig om het activiteitenniveau enigszins op niveau te houden.
  • Culturele Basisinfrastructuur Zwolle 2025-2028 (hierna BIS) -In 2025 starten we met de vierjarige subsidieperiode. De basisinfrastructuur bestaat uit verschillende culturele functies die samen de breedte van het culturele veld beslaan. Van een schouwburg tot atelierruimtes, een bibliotheek en culturele kernevenementen. Meerjarige subsidie geeft deze organisaties zekerheid, waardoor er meer continuïteit, bedrijfsmatigheid en ruimte voor ontwikkeling is. Een onafhankelijke adviescommissie van experts en een ambtelijke beoordelingsgroep heeft de meerjarenplannen van de organisaties beoordeeld. Na twee jaar vinden er visitatiegesprekken plaats met de onafhankelijke BIS-commissie.

Binnen de BIS vraagt een aantal organisaties in 2025 speciale aandacht. Museum de Fundatie en Museum ANNO dienen voorjaar 2025 een nieuw meerjarenplan 2026-2028 in. Deze plannen worden getoetst aan de huidige subsidiecriteria en krijgen bijzondere aandacht in de accountgesprekken over de (zakelijke) ontwikkeling van de musea. Bij Hedon is een mogelijk nieuwe locatie onderwerp van gesprek.

  • Beleid - Naast activiteiten waar subsidies naar toe gaan, werken we in 2025 ook het updaten van het beleid.
  • Bibliotheekbeleid - Er komt een nieuwe landelijke bibliotheekwet aan. Deze gaat waarschijnlijk in 2026 in. Een van de verplichtingen is het hebben van bibliotheekbeleid. In voorbereiding daarop starten we in de loop van 2025 met beleidsvorming.
  • Cultuureducatie en cultuurparticipatie - In 2025 starten we met het evalueren van het huidige beleid en de regelingen voor wat betreft cultuureducatie en participatie.

Lopende activiteiten

Binnen de pijlers spots, sterren en cirkels uit het Cultureel Perspectief 2040 vinden verschillende activiteiten plaats.

  • Klassieke muziek (cirkel) - In 2024 is een start gemaakt met stadsregisseur klassieke muziek om de partijen in de stad te verbinden en het programma-aanbod beter op elkaar af te stemmen. In 2025 evalueren we het eerste jaar en zoeken we naar verdere externe financieringsmogelijkheden.
  • Academiehuis (spot & cirkel) - Hier komen verschillende maatschappelijke, culturele en economische functies samen. In samenwerking met Academiehuis start een onderzoek naar de mogelijkheden voor een sluitend businessmodel, wij ondersteunen hen middels de accountgesprekken in.
  • Projectregelingen (sterren, cirkels) - We kennen verschillende regelingen:
  • Subsidieregeling Cultuur - Kunstactiviteit (professionals)
  • Subsidieregeling Cultuur - Kunstevenement (professionals)
  • Subsidieregeling Cultuur - Kunstactiviteit (amateurkunst)
  • Subsidieregeling Cultuur - Artistieke leiding (amateurkunst)

Daarnaast voert Stadkamer ook een aantal regelingen uit:

  • Fonds cultuureducatie Primair onderwijs
  • Fonds cultuureducatie Voortgezet onderwijs
  • Fonds Buurtcultuur
  • Fonds Amateurkunst
  • Artpitch038

We hebben de regelingen geëvalueerd en waar mogelijk zijn de budgetten voor regelingen verhoogd, passend bij de stijgende lasten. Ook komt er meer aandacht voor de culturele codes bij de aanvragen om zo de (zakelijke) kwaliteit van de aanvragen te verhogen.

  • IJsselbiënnale (spot) - Deze tweejaarlijkse kunstroute wordt door een externe partij georganiseerd, met bijdragen van verschillende gemeenten, de provincie en landelijke en regionale fondsen. In 2025 vindt dit evenement weer plaats.
  • Zwolse Cultuurprijs (ster) - In 2025 wordt de Zwolse talent cultuurprijs weer uitgereikt.
  • Ateliers (cirkel, ster) - We blijven werken aan de ambitie genoemd in het Cultureel Perspectief 2040 om meer werkruimte te realiseren voor kunstenaars in de stad en benutten de kansen die zich voordoen. In 2024 is het atelierbeleid 2025-2030 vastgesteld. Een kwartiermaker bereidt de uitvoering in 2025 voor.
  • Kunst in de Openbare ruimte (Spot) - Met de website ‘kunst op de kaart’ is de grote collectie kunstwerken nu beter vindbaar voor bezoekers en inwoners. We werken aan een uitvoeringsagenda Kunst in de Openbare Ruimte met daarin de uitgangspunten voor gemeentelijke kunstopdrachten en de financieringsmogelijkheden. Hierdoor kan de collectie werken in de openbare ruimte worden uitgebreid.
  • Cultuurregio Zwolle & VAKTOR (Ster) - We werken samen met 21 gemeentes in de regio om het culturele klimaat te versterken en kennis te delen. Gezamenlijk dragen we bij aan VAKTOR, het makershuis voor jong talent.
  • Kunstwegen - Kunstwegen blijft overeind doordat ook provincie en de alle Vechtdalgemeenten Kunstwegen gaan ondersteunen. Het doel is: nog meer kwaliteit en bezoekers. De curatie, organisatie en communicatie rondom Kunstwegen zal worden uitgevoerd door Museum De Fundatie.
  • Lokale Media (Wettelijke taak) - Het Commissariaat voor de Media heeft stichting RTV Focus aangewezen als de publieke lokale media-instelling voor Zwolle. De aanwijzing is geldig tot 6 oktober 2025. De gemeente heeft een bekostigingsplicht en ontvangt daarvoor een rijksbijdrage. De rijksbijdrage wordt via het Gemeentefonds als algemene uitkering aan de gemeente beschikbaar gesteld.

Daarnaast zijn er nog activiteiten die plaatsvinden in de verschillende pijlers en de aantrekkelijkheid van Zwolle vergroten:

  • Zwolse Zangraad
  • Beiaard Stichting
  • Buurtmuseum Kamperpoort

Activiteiten waar we mee stoppen

Naast dat er een aantal concrete activiteiten niet doorgaat, kan een aantal instellingen door de toegenomen kosten en niet meegestegen budgetten een aantal taken niet meer uitvoeren.

  • Artflow (spot) -Art Flow Zwolle is een kunstroute van kunst in de openbare ruimte en binnenexpo’s door de hele stad. Art Flow Zwolle heeft pas één keer plaatsgevonden en was een initiatief van de gemeente zelf.
  • Culturele Hoofdstad (spot) - We maken geen reservering en gaan geen bid uitbrengen.
  • Community Art (cirkel) - Dit was een eerder geformuleerde ambitie waar nog geen uitvoering aan was gegeven. Bij verschillende regelingen is het wel mogelijk projectsubsidie aan te vragen voor een community art-project.
  • Herman Brood Museum (spot) - Het Herman Brood Museum heeft aangegeven niet te opteren voor een structurele subsidie van de gemeente Zwolle en door te willen gaan als onafhankelijk museum.
  • Talent alliantie (cirkel) - Dit is een eerder geformuleerde ambitie waar nog geen uitvoering aan was gegeven.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 5.3.1 Culturele basisinfrastructuur

21.738.324

0

21.738.324

0

0

21.738.324

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2025 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2023

Resterend krediet

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 en verder

Cultuur basis

2.659.256

2.047.863

611.393

611.393

Fraterhuis, handelshuys

30.300.000

0

30.300.000

200.000

600.000

29.500.000

Totaal 5.3.1 Culturele basisinfrastructuur

32.959.256

2.047.863

30.911.393

811.393

600.000

29.500.000

In bovenstaand overzicht baten en lasten en overzicht kredieten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen en incidentele bestedingsvoorstellen zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 13:24:11 met de export van 11/18/2024 13:13:46