Domeinen

Fysiek domein

Doel 7.1.1 Gebiedsopgaven

Inwoners hebben bij gebiedsopgaven positie aan de voorkant, weten zich partner bij de uitvoering ervan en krijgen mogelijkheden voor vernieuwende maatschappelijke initiatieven

Beschrijving

Samenwerken met inwoners in Zwolle is belangrijk want er schuilt veel kracht in de stad. We luisteren, samen met onze partners, naar wat er speelt en vertalen dat naar concrete en samenhangende acties. We willen dat inwoners vertrouwen hebben in onze aanpak. Om effectief samen te werken is dit vertrouwen van bewoners essentieel. We halen actief op wat er leeft en vertalen dat concreet naar dat wat een wijk of gebied nodig heeft. We redeneren meer van buiten naar binnen en geven rekenschap van onze acties. Dit doen we onder andere via het Buurt-voor-Buurtonderzoek en het formuleren van wijkopgaven. Zo maken we zichtbaar dat we differentiëren en maatwerk leveren.  

We willen graag met onze inwoners in gesprek blijven. Daarom communiceren we actief via verschillende kanalen en hebben we contact met bewoners en maatschappelijke organisaties in de wijken. Een belangrijk platform is MijkWijk. Zo kunnen we bewoners aanmoedigen om zelf bij te dragen aan een prettige leefomgeving. En het laat zien dat we als gemeente altijd aanwezig zijn om samen te werken aan vitale wijken.
De komende jaren werken we verder aan het versterken van integraal wijkgericht werken door in onze interne organisatie afspraken te maken over verdere samenwerking en samenhang tussen de domeinen. Op die manier willen wij ook het ‘van buiten naar binnen werken’ goed borgen. Ook zoeken we in samenspraak met onze inwoners naar effectieve vormen van zeggenschap van inwoners op de besteding van wijkbudgetten.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Anja Roelfs

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

  • We zetten een integrale basiscyclus rondom het Buurt-voor-Buurt onderzoek neer als basis voor het tweejaarlijks bepalen en actualiseren van wijkopgaven.
  • Binnen het kader van 'Versterken wijkgericht werken' dragen we bij aan het verder uitwerken van de bestaande wijkprofielen die in één opslag duidelijkheid geven over de aard en kenmerken van een logisch afgebakend gebied.
  • We geven uitwerking aan de aanbevelingen uit het onderzoek 'Wijkbudgetten: meer zeggenschap naar inwoners'.

Lopende activiteiten

  • Wijkmanagement - we organiseren en bewaken de uitvoering van de wijkopgaven en organiseren van interventies bij probleemsituaties en kansen.
  • We stimuleren (kleinschalige) leefbaarheidsinitiatieven van bewoners onder andere via het digitale platform MijnWijk ( https://mijnwijk.zwolle.nl/ ) en het budget Premie op Actie.
  • We onderhouden een dashboard met wijkdata https://cijfersoverzwolle.nl/dashboard/wijkdata/
  • Wijkservicepunten - door middel van wijkservicepunten (op stadsdeelniveau) zijn we laagdrempelig toegankelijk voor bewoners en in de wijk actieve organisaties.
  • Initiatiefrijk Zwolle - We hebben een loketfunctie voor maatschappelijk vernieuwende en wijkoverstijgende initiatieven en zetten daarvoor het Stimuleringsfonds Initiatiefrijk Zwolle in.

Activiteiten waar we mee stoppen

Niet van toepassing

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 7.1.1 Gebiedsopgaven

2.920.312

0

2.920.312

0

0

2.920.312

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2025 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2023

Resterend krediet

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 en verder

Werkplan kleurrijk Holtenbroek

120.282

107.900

12.382

12.382

Diezerpoort, Sociaal

1.134.394

922.381

212.013

212.013

Totaal 7.1.1 Gebiedsopgaven

1.254.676

1.030.281

224.395

224.395

0

0

In bovenstaand overzicht baten en lasten en overzicht kredieten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen en incidentele bestedingsvoorstellen zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 13:24:11 met de export van 11/18/2024 13:13:46