Domeinen

Fysiek domein

Doel 6.4.2 Stedelijke hoofdgroenstructuur, landschap en biodiversiteit

We zorgen dat groen één van de leidende thema’s is bij stedelijke ontwikkeling

Beschrijving

Zwolle is een groene stad, met een prachtig buitengebied. We willen dat Zwolle een groene en leefbare gemeente blijft in de toekomst. We willen het groen wat goed is behouden en ruimte creëren voor nieuw groen, in onze stad en in de directe omgeving. De vraag naar toegankelijk groen, nabij elke woning, is groot. Ook zijn de laatste jaren extreme droogte, hittestress, wateroverlast met regelmaat aanwezig en is er een achteruitgang van de natuur gaande. Dit alles laat zien hoe groot de noodzaak is om als stad te beschikken over voldoende openbaar groen en een goede groenstructuur. Met de verdere verstedelijking van Zwolle neemt bovendien het gebruik van het bestaande groen in de stad toe.

We streven naar een goede groen- en recreatiestructuur die meegroeit met de verstedelijkingsopgave. Het is van belang om hierbij juist ook bestaande bomen en groenstructuren te behouden en te versterken.

Uit de Omgevingsvisie blijkt waar onder meer nieuwe parken moeten komen en waar de bestaande groenstructuur versterkt dient te worden. In het groen- en recreatiebeleid wordt hier nader invulling aan gegeven. De omgevingsvisie legt ook de relatie tussen het groen- en recreatiebeleid en het GroenBlauwe Netwerk, dat voor een klimaatbestendig Zwolle essentieel is.
Er is een groot verband met gezondheid; grote bomen (met gesloten kronen) en robuuste groenstructuren helpen hittestress te voorkomen en bieden “coolspots” aan in tijden van hitte. Groen biedt bovendien ruimte voor ontmoeten, bewegen en sporten, voor stilte, rust en bezinning.  
De stad is ook voor veel planten en dieren hun thuis. De gemeente heeft hiervoor ook een verantwoordelijkheid. We zijn als eerste gemeente van Nederland lid geworden van Deltaplan Biodiversiteit. We zetten in op verbetering van de biodiversiteit van Zwolle, ondermeer door het gebruik van onze natuurwaardenkaart en een puntensysteem voor natuurinclusief bouwen. Om zicht te houden op de biodiversiteit en als één van de onderbouwingen voor het beleid is natuurmonitoring van belang.

Zwolle ligt in een bijzonder mooi landschap. Het raakt het Vechtdal, de IJsseldelta, Salland en de Veluwe. Het is van belang bij de verdere ontwikkeling van de stad in relatie tot het buitengebied een zorgvuldige koers te volgen, waarbij behoud en ontwikkeling van die landschapskwaliteiten centraal staan. De Zwolse Omgevingsvisie wordt regelmatig geactualiseerd. In volgende edities wordt ook duidelijk welke ontwikkelingsrichting Zwolle kiest op langere termijn, ook voor het buitengebied. Het nieuwe Groen- en Recreatiebeleid zal mede deze richting voeden gelet op de noodzaak van nieuwe groen- en recreatievoorzieningen (bossen, groen-blauwe structuren, recreatieplassen et cetera).

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Omgevingsvisie Ons Zwolle van morgen

2021

In de omgevingsvisie is de koers en ontwikkeling van de fysieke leefomgeving in Zwolle in de periode tot 2030 beschreven.

Portefeuillehouder(s)

Anja Roelfs

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

We gaan invulling geven aan het uitvoeringsprogramma behorend bij het groen- en recreatiebeleid. Hiervoor gebruiken we de financiele middelen die middels de NIA (natuur investeringsagenda) beschikbaar worden gesteld. In 2025 gaan we daarbij met name in op:

  • Toevoegen toekomstbomen in de bestaande stad.
  • Waar zich meekoppelkansen voordoen knelpunten in de hoofdgroenstructuur en/of de ecologische structuur oplossen.
  • Bodemverbetering toepassen bij bestaande bomen die potentie hebben om uit te groeien tot toekomstboom.
  • Implementatie van de natuurwaardenkaart, het natuurinclusief bouwen en de 10 ambities uit het groen- en recreatiebeleid.
  • Onderzoek naar de mogelijkheden ter versterking groen-blauwe structuren, in aansluiting op de basiskwaliteit natuur.

Lopende activiteiten

  • We gaan meer bomen en bos realiseren, zodanig dat natuur en recreatie een plek hierin krijgen.
  • We versterken de samenwerking met de klimaatrobuuste inrichting van de stad. Het realiseren van nieuwe en het versterken van bestaande groen/blauwe structuren draagt bij aan een klimaatrobuuster Zwolle.
  • We verkennen en benutten meekoppelkansen, van door anderen geïnitieerde planvorming en uitvoering, die kunnen bijdragen aan een sterkere groen- en recreatiestructuur in de stad en onze stadsranden. Het regelen van (co)financiering voor de uitvoering van deze projecten. De concrete realisatie ervan vindt plaats binnen doel 7.1.3. of andere doelen.
  • We blijven op de hoogte van en onderhouden van netwerken met betrekking tot landelijke en regionale ontwikkelingen op vlak van groen en recreatie.
  • We pakken biodiversiteit integraal op, zoals door voortzetting van het succesvolle ecologische groenbeheer voor gemeente-eigendom en het ondersteunen van weidevogelbeheer in de polder Mastenbroek (in het kader van PPLG).
  • We stimuleren bewoners die de biodiversiteit willen verhogen, vanuit de Groene Loper (Groene Loper Zwolle heeft als missie bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving, met vergroeningsacties en zorg dragen voor natuur. Betrokkenheid wordt gecreëerd door het zoveel als mogelijk van onderop tot stand laten komen van publieksacties waar groepen bewoners/buren aan mee kunnen doen. Veelal gebeurt dit op momenten als Burendag, NLdoet of bij bijv. de Zwolse Klimaatdag. We organiseren aanvraagmomenten om mensen te ondersteunen in de aanvraag van geld hiervoor bij fondsen zoals Oranjefonds/Burendag. Zo wordt er jaarlijks extra geld voor vergroening naar Zwolle gehaald.) Concrete invulling hiervan vindt plaats binnen doel 7.1.3.
  • We vergroten de natuurbeleving middels Natuur- en Milieueducatie (NME) waarbij de focus ligt op het basisonderwijs en structurele inzet van natuureducatie. Zie voor een verdere beschrijving van Natuur- en Milieueducatie (NME) doel 7.3.3
  • We zetten het eerder ingezet beleid voor langjarig landschapsbeheer en landschapsherstel voort door middel van Groene en Blauwe Diensten voor het particulier landschapsonderhoud via SPLIJ.
  • We voeren onderzoek uit naar het inrichten van een landschapsfonds (voeding onder meer door financiële compensaties als gevolg van ruimtelijke initiatieven in het buitengebied in het kader van het provinciale beleid ‘Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO)'.  
  • We geven in het buitengebied bij nieuwe (meerjarige) onderhouds- of pachtcontracten van gemeentegrond in agrarisch beheer de voorkeur aan biologische landbouw (verpachtingsladder) die onder andere door een betere bodemkwaliteit bijdraagt aan een hogere biodiversiteit.
  • Voor het buitengebied zijn de provincie, de boerenorganisaties en de natuurorganisaties belangrijke partners. We houden met regelmaat overleg.

Activiteiten waar we mee stoppen

Niet van toepassing

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 6.4.2 Hoofdgroenstructuur, landschap en biodiversiteit

393.308

0

393.308

0

0

393.308

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2025 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2023

Resterend krediet

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 en verder

Groen&recreatie-beleid

493.000

362.805

130.195

130.195

Totaal 6.4.2 Stedelijke hoofdgroenstructuur, landschap en biodiversiteit

493.000

362.805

130.195

130.195

0

0

In bovenstaand overzicht baten en lasten en overzicht kredieten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen en incidentele bestedingsvoorstellen zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 10/16/2024 15:54:21 met de export van 10/16/2024 15:44:47