Domeinen

Fysiek domein

Doel 5.2.2 Beleefbaar erfgoed

We versterken onze positie als historische stad door beleefbaar erfgoed

Beschrijving

Zwolle heeft een rijke historie en veel erfgoed. We koesteren dit erfgoed en verrijken het met nieuwe functies zodat de historische kwaliteit van Zwolle ons visitekaartje blijft. We laten zoveel mogelijk Zwollenaren en bezoekers hiervan genieten. De schatten uit ons verleden zijn een inspiratiebron voor het heden en voor de toekomst. Denk aan de vele monumenten, historische gebouwen, ons cultuurhistorisch landschap en de archeologische vondsten. Vaak is ons erfgoed zichtbaar in de stad, terwijl andere zich achter gevels of onder de grond bevinden. We maken ons erfgoed beleefbaar, bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag. In de Erfgoedhotspot in ANNO Stadsmuseum Zwolle laten we bezoekers gratis en op een onderzoekende manier kennismaken met de Zwolse archeologie, bouwhistorie en monumenten.

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Monumentenbeleid

2000

Archeologiebeleid

2008

Portefeuillehouder(s)

Anja Roelfs

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

Niet van toepassing

Lopende activiteiten

Samen met onze partners delen we onze kennis over het Zwolse erfgoed met Zwollenaren en bezoekers zodat iedereen van ons erfgoed kan genieten.

  • Open Monumentendag - De bekendste activiteit is Open Monumentendag dat jaarlijks op de tweede zaterdag in september plaatsvindt. Op deze landelijke dag zijn ook in Zwolle veel monumenten gratis toegankelijk voor het publiek. Het inspirerend en divers activiteitenprogramma laat bezoekers genieten van het Zwolse erfgoed. Het gratis Monumentenmagazine bevat mooie artikelen die dieper ingaan op het thema van de dag.
  • Nationale Archeologiedagen - Tijdens de Nationale Archeologiedagen in juni kunnen bezoekers van ANNO Stadsmuseum Zwolle gratis kennismaken met de Zwolse archeologie. Er is een gevarieerd programma voor diverse doelgroepen, inclusief een kinderprogramma waarbij kinderen junior-archeoloog kunnen worden door verschillende onderzoekjes uit te voeren. In de Erfgoedhotspot kunnen bezoekers ook meehelpen met actueel onderzoek en bieden archeologen rondleidingen, workshops en lezingen aan. Bovendien is er een archeologiespreekuur waar inwoners van Zwolle en geïnteresseerden hun bodemvondsten kunnen laten determineren door specialisten.
  • Avonden verhalen over Zwolle - We organiseren de avonden “Verhalen over Zwolle” in samenwerking met de partners van het Erfgoedplatform Zwolle. Deze avonden vinden meestal plaats bij Van der Velde in de Broeren. Het publiek geniet van afwisselende presentaties over historische onderwerpen en van muziek en zang. De muzikale begeleiding wordt vaak verzorgd door studenten van ArtEZ Conservatorium.
  • Erfgoedprijs Zwolle-Kampen - Deze prijs erkent inspanningen voor het goed beheren, restaureren en behouden van cultureel erfgoed. De prijs wordt jaarlijks afwisselend in Zwolle en Kampen uitgereikt. In 2025 vindt de uitreiking in Zwolle plaats waar we de opvolger van de Zwolse winnaar van 2023 (Het Vrouwenhuis) bekendmaken. Naast een oorkonde wordt een geldbedrag van €1.000 toegekend.
  • Beiaardier - De Zwolse beiaardier promoot het beiaardspel in het algemeen en specifiek in Zwolle. Het carillon wordt standaard bespeeld in de Peperbustoren op vrijdag en zaterdag.
  • Erfgoed koesteren - We streven ernaar om Zwols erfgoed te integreren als een leidend en inspirerend thema in ruimtelijke ontwikkelingen (doel 6.1.4). Dit helpt de monumentale, archeologische en cultuurhistorische waarden in Zwolle te behouden en te versterken.
  • Erfgoedhotspot in ANNO - In de Erfgoedhotspot in ANNO Stadsmuseum Zwolle laten we bezoekers gratis en op een onderzoekende manier kennismaken met de Zwolse archeologie, bouwhistorie en monumenten. Er zijn interactieve games om meer te weten te komen over archeologie en bouwhistorie en er zijn interessante voorwerpen om meer over te ontdekken. De Erfgoedhotspot is meerdere dagen per week geopend en biedt bezoekers de mogelijkheid om mee te kijken met het werk van specialisten en om zelf actief deel te nemen aan actueel onderzoek. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, workshops en archeologiespreekuren. Ook tijdens terugkerende evenementen zoals de Nationale Archeologiedagen en Open Monumentendag bruist de Erfgoedhotspot. Zowel jonge als volwassen bezoekers kunnen zo Zwolse Erfgoedverhalen brengen en beleven.

Activiteiten waar we mee stoppen

Niet van toepassing

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 5.2.2 Beleefbaar erfgoed

240.736

0

240.736

0

0

240.736

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2025 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2023

Resterend krediet

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 en verder

Open Monumentendag 2023

50.000

43.882

6.118

6.118

Totaal 5.2.2 Beleefbaar erfgoed

50.000

43.882

6.118

6.118

0

0

In bovenstaand overzicht baten en lasten en overzicht kredieten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen en incidentele bestedingsvoorstellen zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 13:24:11 met de export van 11/18/2024 13:13:46