Domeinen

Fysiek domein

Doel 7.1.3 Water-, groen- en recreatiestructuur

We zorgen dat alle gebieden een hoogwaardige water - groen- en recreatiestructuur krijgen en houden

Beschrijving

Een goede, bereikbare en bruikbare groenblauwe structuur is één van de randvoorwaarden voor een vitale en levendige stad. De groenblauwe structuur is ook essentieel in de wijken voor een gezond leefklimaat. Een stad die stedelijker wordt, maar waar het groen steeds dichtbij is. Onze bewoners moeten zich kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen in het groen en op of langs het water. We vinden het belangrijk dat mensen gestimuleerd worden om te bewegen en te spelen; groen en water in of dichtbij woon- en werkgebieden zijn daarbij essentieel. Als er één ding duidelijk is geworden uit de Covid-19 (Corona) pandemie, dan is het wel het belang van het beschikken over voldoende goed ingerichte groene buitenruimte dichtbij huis, en dus juist ook ín de stad.  
Daarnaast is de stedelijke groene ruimte steeds belangrijker als leefomgeving voor dieren en planten. Wij koesteren onze groenblauwe structuren met ecologisch beheer en een volwassen bomenbestand, mede omdat die bijdragen aan een klimaat bestendige stad. We vinden een groene stad die toegerust is op een veranderend klimaat en in balans is met een prachtige omgeving van groot belang. Verbetering van bestaande groenblauwe structuren en goed beheer en onderhoud van de bestaande structuren gaan daarbij hand in hand. We geven bewoners de ruimte om hun eigen leefomgeving te vergroenen en werken daarbij samen met de partners in het Zwolse Natuurplatform.

We faciliteren de verbetering van de groenstructuur in de stadsrand en bouwen deze verder uit langs IJssel, Zwarte Water en Vecht. We promoten en gebruiken onze groene kwaliteiten van stad en ommeland voor de toeristische aantrekkelijkheid van Zwolle (o.a. de groene bolwerken, de stadsparken, het Vechtdal en de IJsseldelta). De stenige buurten en wijken worden vergroend of krijgen betere verbindingen met bestaande groengebieden, waardoor de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van die buurten voor de bewoners toeneemt en tegelijkertijd meer klimaatbestendig en duurzaam wordt. Waar er ontwikkelingen zijn, nemen we de kansen dan wel knelpunten op het vlak van recreatie en groen mee. Dit geldt ook voor het buitengebied. Hiermee vergroten we de leefbaarheid van het buitengebied en de kwaliteit van het landschap.

Kaderstellende nota('s)

Beleidsdocument

Vastgesteld

Omgevingsvisie

2021

Een Omgevingsvisie is een toekomstbeeld waarmee een gemeente laat zien hoe de gemeente erover tien jaar uit kan zien. Dat toekomstbeeld gaat over de fysieke leefomgeving: alles dat we buiten zien en nodig is om te kunnen leven, wonen, werken, leren en ontspannen. Waarbij we de verbinding hebben gezocht en gevonden met sociale onderwerpen als bijvoorbeeld gezondheid. Door de buitenruimte bewust zo in te richten dat deze bijdraagt aan het verleiden of het uitnodigen van mensen om te bewegen.

Bomenverordening 2021 Gemeente Zwolle

2023

Een bomenverordening is een gemeentelijke verordening met als doel het beschermen van de bomen. Dit betreft zowel de gemeentelijke als de particuliere bomen. Om de bescherming te garanderen moeten zowel de gemeente als de bewoners voldoen aan regels.

Ruimte voor de Vecht

Uitvoeringsprogramma Ruimte voor de Vecht. Samen met 16 deelnemende organisaties realiseren we de komende jaren 23 projecten in het kader van de Regio Deal Regio Zwolle. Binnen het Vechtdal werken de netwerkpartners van Ruimte voor de Vecht aan een groot aantal projecten. Van ieder project vind je op deze website een korte toelichting, eventueel met een link naar de website van de betreffende partner.

Portefeuillehouder(s)

Anja Roelfs
Arjan Spaans

Activiteiten

Nieuwe activiteiten

We geven in vulling aan het nieuwe Groen- en recreatiebeleid door het benutten van initiatieven en mogelijke meekoppelkansen bij ruimtelijke planvorming (zie ook doel 6.4.2):

  • We benutten bewonersinitiatieven en projecten Binnenstadsprogramma voor de vergroening van wijken waaronder de binnenstad;
  • We benutten van meekoppelkansen met de klimaatthema’s wateroverlast, hitte en droogte.
  • Het bomenbeleidsplan is als onderdeel van het nieuwe Groen- en Recreatiebeleid vastgesteld. In het uitvoeringsplan van het groen- en recreatiebeleid geven we uitvoering aan het bomenbeleidsplan. Activiteiten zijn bijvoorbeeld verbeteren van de (ondergrondse) groeiplaats voor bomen.
  • We nemen deel aan het provinciale programma “Natuur voor Elkaar” door het inbrengen van kansrijke pilots en projecten, zoals:
    • ” Natuur en gezondheid, waarbij fysiek en sociaal domein meer verbonden raakt. Bijvoorbeeld eetbaar groen bij zorginstellingen en tuinen en hier gezamenlijk mee gaan koken;
    • Natuurateliers organiseren waarbij grotere bewonersinitiatieven (20+ bewoners) door provincie en gemeente in ‘proven’ concept begeleid worden;
    • bedrijventerreinen samen met ondernemers aan de slag (natuur voor elkaar en werklandschappen van de toekomst komen hier samen richting gemeente).

Lopende activiteiten

  • We beheren en onderhouden van de water gerelateerde-, groene -en recreatieve kapitaalgoederen, zoals beschreven in de Nota Kapitaalgoederen.
  • Ecologisch groenbeheer en bijdrage aan biodiversiteit in de stad - Samen met onze uitvoeringspartner ROVA werken wij aan het verder bevorderen van de biodiversiteit in onze stad. Dat ecologisch groenbeheer doen we op verschillende manieren en over meerdere jaren. Onder andere door het aanplanten van bloembollen om vroegtijdig in het jaar voedselbronnen voor insecten aan te bieden, diverse proeflocaties zijn aangewezen om gefaseerd te maaien en de flora en fauna meer en andere kansen te geven, aanpassingen door te voeren in het maairegime om in het najaar langer voedselbronnen voor insecten beschikbaar te hebben, een op biodiversiteit gericht snoeiplan voor knotwilgen, op meer locaties overjarig gras en riet te laten staan, aanpassingen door te voeren in het oever- en hakhoutbeheer, het aanplanten van voedselbomen en andere bomen.
  • We inspecteren bomen conform Boomveiligheidsrichtlijn (BVR) methodiek.
  • We beheren speeltoestellen (inspectie speeltoestellen), recreatieplassen en veerdiensten.
  • We hebben meer aandacht op bewegen in de buitenruimte en een geactualiseerd speelbeleid, met aandacht voor inclusief spelen.
  • We voeren het jaarlijks onderhoudsprogramma Waterwerken uit; onderhoud beschoeiing en waterwerken, fonteinen, sluizen en remmingswerken, onderhoud havens, kaden en bruggen.
  • De Groene Kaart is geactualiseerd en opgenomen als Raamwerkkaart  “Hoofdgroenstructuur” in de Omgevingsvisie. De Groene kaart is van betekenis in de nieuwe Bomenverordening (2021). In de Bomenverordening is het beleid ten aanzien van de bescherming van bomen opgenomen. De verordening vormt de basis voor de vergunningverlening, zowel aan de gemeente als particulieren.  
  • We exploiteren havens en de bediening van de bruggen.
  • We verbeteren en vernieuwen het netwerk recreatieve wandel- en fietsroutes #buitengeluk.
  • We benutten de woningbouw bij Stilo-hal  in Dieze voor verbetering van de groene vinger Middelweg (Diezerpark).
  • We benutten gebiedsontwikkelingen zoals de Spoorzone/Nieuwe Veemarkt. Hier liggen opgaven voor de aanleg van nieuwe parken in de groenarme wijk Assendorp, Hanzeland en Kamperpoort. Bovendien zijn er kansen voor natuurinclusief bouwen met groene gevels en daken, nestkasten voor vogels en vleermuizen en herstel van waterstructuren voor klimaatadaptatie.
  • We benutten en faciliteren initiatieven stadslandbouw bij Dijklanden/Langenholte, Spoolde en Berkum.
  • We werken samen met het Natuurplatform Zwolle en daaraan gelieerde partijen. Met de vrijwilligers van de Zwolse Natuurorganisaties werken we samen om de natuur in Zwolle te versterken.
  • We zien toe op het goed geregeld hebben van het eindbeheer van de uiterwaarden van de IJssel (Ruimte voor de Rivier) door of vanwege Rijkswaterstaat.
  • We verbeteren rietlanden langs het Zwarte Water in kader van Natura 2000 projecten en het begeleiden van provinciale Uitvoeringsprogramma Zwarte Water Vecht (UZV).
  • We zetten het programma Ruimte voor de Vecht ( – Uitvoeringsprogramma 2023-2026) voort met de 13 partners in de Netwerkorganisatie, aan de hand van het geactualiseerde  Masterplan en uitvoeringsprogramma (zie projecten).   
  • We voeren de Pilot Langdurig Landschapsbeheer (Hart voor de IJsseldelta) uit samen met de Gebiedscoöperatie IJsseldelta en de Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta (SPLIJ).
  • We zoeken naar meekoppelkansen (zoals in de regiodeal) om onze recreatieve routes te vergroten.

Activiteiten waar we mee stoppen

Niet van toepassing

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 7.1.3 Water-, groen- en recreatiestructuur

15.487.689

1.161.635

14.326.054

99.966

180.168

14.245.852

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2025 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2023

Resterend krediet

Raming 2024

Raming 2025

Raming 2026 en verder

VVI Bomen en Beplanting

2.576.000

1.398.137

1.177.863

600.000

577.863

Ruimte voor de Vecht / regiodeal p2/3/19/23

803.008

359.701

443.307

376.647

33.330

33.330

2021-renovatie houten fundatie

160.000

106.059

53.941

53.941

Herinrichting Stinspark

1.444.500

993.484

451.016

451.016

2022-Beschoeiingen&waterwerken

75.440

13.975

61.465

61.465

2022-Spelen

425.000

354.015

70.985

70.985

2022-Skateb Wezenlandenp vloer

435.000

24.989

410.011

410.011

2022-Wandelroutenetwerk

100.000

31.318

68.682

68.682

2023-beschoeiingen&waterwerken

60.000

0

60.000

60.000

2023-kademuren paalfundatie

100.000

0

100.000

100.000

2023-VVI spelen

585.000

68.162

516.838

516.838

2023-Leefbaarheid Kamperpoort

200.000

10.638

189.362

189.362

BBR Paars (doel 713)

292.059

93.342

198.717

198.717

2024-beschoeiingen&waterwerken

60.000

0

60.000

60.000

2024-kademuren paalfundatie

300.000

0

300.000

300.000

2024-Vervangingsinvestering keersluizen

175.000

0

175.000

175.000

2024-Vervangingsinvesterin spelen

265.000

0

265.000

265.000

Oneigenlijk grondgebruik (BCF)

1.100.000

0

1.100.000

300.000

300.000

500.000

Structuurvisie VCN Fase1

6.718.714

6.121.350

597.364

597.364

HWBP-meekoppelkansen

814.000

60.216

753.784

753.784

Totaal 7.1.3 Water-, groen- en recreatiestructuur

16.688.721

9.635.386

7.053.335

5.608.812

911.193

533.330

In bovenstaand overzicht baten en lasten en overzicht kredieten zijn de mutaties vanuit de bestedingsvoorstellen verwerkt. Een tabel met de structurele bestedingsvoorstellen en incidentele bestedingsvoorstellen zijn in het hoofdstuk Algemeen opgenomen. Dit geldt ook voor de toelichting op de structurele bestedingsvoorstellen en de incidentele bestedingsvoorstellen .

Deze pagina is gebouwd op 10/16/2024 15:54:21 met de export van 10/16/2024 15:44:47